Să-i fie ţărâna uşoară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăriceanu a anunţat decesul Alianţei D.A., având mandat de la PNL să facă un nou guvern fără PD Conducerea PNL a decis, ieri, să elimine PD din guvern. Mandatul pe care l-a primit

Tăriceanu a anunţat decesul Alianţei D.A., având mandat de la PNL să facă un nou guvern fără PD

Conducerea PNL a decis, ieri, să elimine PD din guvern. Mandatul pe care l-a primit premierul Călin Popescu Tăriceanu de la Biroul Politic Central este însă ambiguu, prevăzând doar "identificarea unor soluţii pentru o nouă majoritate parlamentară". Liberalii şi democraţii au avut, în cursul dimineţii, o discuţie care nu a reuşit decât să sporească tensiunile dintre ei şi l-a determinat pe Tăriceanu să anunţe "decesul Alianţei". Surse liberale au declarat că anunţul privind restructurarea va fi făcut în cursul acestei săptămâni.

"Din cauza PD, asistăm acum la decesul Alianţei, un deces care a fost iniţiat cu multă grijă, prin decizia acestora de a participa la alegerile pentru Parlamentul European pe liste separate şi care a continuat cu o serie de acţiuni care au culminat cu gesturile de desolidarizare la nivelul guvernului, practic, de boicotare a actului guvernamental", a declarat primul-ministru, după şedinţa BPC. El a amintit şi de ieşirea ministrului Radu Berceanu, despre care a spus că l-a atacat public şi l-a ironizat la îndemnul conducerii PD. Tăriceanu a evitat să anunţe însă restructurarea guvernului fără miniştrii democraţi, arătând doar că va veni în parlament cu "un guvern stabil". "România trebuie să fie o ţară guvernată, aşa încât în perioada următoare va trebui să mă gândesc în mod foarte serios cum va trebui să arate viitorul guvern şi parlamentul aici va avea un rol extrem de important", a precizat şeful Executivului.

Şedinţa Alianţei, un eşec

Liberalii şi democraţii au încercat, în cursul dimineţii, într-o şedinţă a Alianţei, să aplaneze conflictul dintre ei şi să găsească o soluţie pentru continuarea guvernării în actuala formulă. Reprezentanţii PNL le-au pus partenerilor două condiţii pe care aceştia din urmă le-au refuzat din start: retragerea sprijinului politic pentru miniştrii Monica Macovei, Vasile Blaga şi Radu Berceanu şi emiterea unui mesaj comun privind retragerea trupelor româneşti din Irak.

Surse participante la discuţie au arătat că liderii PNL s-au înfuriat atunci când pediştii le-au mărturisit senini că Berceanu a fost mandatat de conducerea PD să-l atace dur pe premier. La finalul întrunirii, vicepreşedintele Crin Antonescu a declarat că PNL nu a putut găsi în democraţi un partener pentru revigorarea Alianţei şi a sugerat că singura soluţie rămâne continuarea guvernării fără aceştia. Preşedintele executiv al democraţilor, Adriean Videanu, a anunţat, în schimb, că aşteaptă de la premierul Tăriceanu un răspuns în privinţa unui guvern restructurat - cu sau fără PD.

Cabinet PNL-UDMR până la Paşte

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a comunicat încă de ieri-seară liderilor partidului său calendarul după care va fi eliminat PD din guvern.

Potrivit unor surse din partid, şeful Executivului va trimite miercuri sau joi parlamentului o scrisoare oficială prin care va informa forul legislativ despre decizia de restructurare a Cabinetului pe o formulă PNL-UDMR.

Textul va fi însoţit, conform procedurilor legale, de lista persoanelor propuse pentru ocuparea portofoliilor din noua configuraţie. Birourile Permanente ale celor două Camere se vor reuni pentru a stabili, cel mai probabil pentru miercurea viitoare, organizarea unei şedinţe comune pentru a vota Cabinetul restructurat.

PSD aşteaptă decizia lui Tăriceanu

Premierul Tăriceanu ar trebui să vină în faţa parlamentului cu o propunere de guvern restructurat, iar preşedintele Băsescu să fie suspendat din funcţie, a declarat, ieri, liderul PSD, Mircea Geoană, după vestea decesului Alianţei D.A. De altfel, astăzi, conducerea social-democrată se va întruni pentru a analiza oportunitatea înaintării unei moţiuni de cenzură în cazul în care premierul nu va veni cu un nou guvern restructurat, fără PD. "Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a făcut decât să constate decesul Alianţei PNL-PD, iar acum trebuie să facă un prim pas către găsirea unei soluţii la criza politică, iar PSD îl aşteaptă să vină cât mai repede în faţa parlamentului cu o propunere de guvern restructurat, pentru a vedea dacă are sau nu sprijinul necesar", a adăugat liderul PSD.

Alianţa D.A. - o viaţă scurtă, măcinată de crize

28 septembrie 2003 - PNL şi PD parafează protocolul de constituire al Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD

12 decembrie 2004 - Traian Băsescu iese învingător în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi-l desemnează pe Tăriceanu ca premier

ianuarie 2005 - preşedintele aduce în discuţie ideea organizării urgente a alegerilor anticipate

23 ianuarie 2005 - PNL anunţă că susţine propunerea PSD de modificare a Legii referendumului, pentru simplificarea procedurilor de suspendare a preşedintelui

7 iulie 2005 - premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţă intenţia Cabinetului său de a demisiona pentru a permite demararea procedurilor în vederea alegerilor anticipate

19 iulie 2005 - Tăriceanu revine asupra demisiei, blocând declanşarea anticipatelor

30-31 octombrie 2005 - Fostul consilier prezidenţial Elena Udrea lansează afacerea "Bileţelul", în care-l acuză pe Tăriceanu de intervenţie în procesul omului de afaceri Dinu Patriciu

aprilie 2006 - Traian Băsescu afirmă că regretă numirea lui Tăriceanu ca premier

30 iunie 2006 - conducerea PNL cere CSAT-ului condus de Băsescu retragerea trupelor din Irak

12 septembire 2006 - ministrul apărării, Teodor Atanasiu este suspendat din funcţie

25 septembrie 2006 - George Maior şi Claudiu Săftoiu sunt propuşi de Băsescu pentru şefia SRI şi SIE

12 martie 2007 - amânarea alegerilor europarlamentare prin OUG

26 martie 2007 - Tăriceanu anunţă decesul Alianţei D.A.

Democraţii îl invită pe premier să-i dea afară

PD a evitat, ieri, să ia vreo hotărâre în ceea ce priveşte relaţia cu PNL şi rămânerea la guvernare, invitându-i pe liberali să facă primul pas. Preşedintele PD, Emil Boc, a spus că aşteaptă o decizie a premierului Tăriceanu în ceea ce priveşte menţinerea sau nu a miniştrilor democraţi în actualul Executiv. Totuşi, Boc a spus că, dacă starea de incertitudine va continua, PD ar putea convoca, săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare, o şedinţă extraordinară a Biroului Permanent Naţional (BPN).

"Orice decizie din partea PD este posibilă dacă starea de incertitudine va continua", a spus preşedintele PD. El a fost completat de preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, care a apreciat că şi o decizie proastă este mai bună decât indecizia.

Liderii PD s-au plâns însă, din nou, că premierul Tăriceanu caută pretexte pentru a elimina PD de la guvernare şi pentru a se asocia cu PSD. "Criza guvernamentală a început de la decizia unilaterală a premierului de amânare a alegerilor pentru PE. Această decizie a sfidat atât Protocolul Alianţei, cât şi decizia din cadrul guvernului. Prin decizia luată, premierul s-a situat în afara Protocolului Alianţei", a susţinut Emil Boc.

Este un moment care trebuie depăşit, care va fi depăşit, însă, dacă va fi depăşit printr-o sfântă împăcare, înseamnă că nimeni nu şi-a făcut treaba
Traian Băsescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite