SUA ne acuză iarăşi de corupţie endemică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Stat al SUA semnalează, într-un raport dat publicităţii sâmbătă, faptul că şi anul trecut fenomenul corupţiei a constituit "o problemă serioasă" a Guvernului României.

Departamentul de Stat al SUA semnalează, într-un raport dat publicităţii sâmbătă, faptul că şi anul trecut fenomenul corupţiei a constituit "o problemă serioasă" a Guvernului României.

Raportul pe 2007 privind Strategia Internaţională de Control al Narcoticelor conţine referiri critice la domeniul justiţiei, însă tonul este îndulcit pe parcurs. Astfel, se consemnează faptul că înalţii demnitari români nu se implică, nu încurajează şi nu facilitează producţia ilicită sau distribuţia drogurilor. "Aceştia nu se implică nici în spălarea banilor proveniţi din activităţi ilegale", se precizează în textul documentului.

Curaţi la capitolul narcotice

Washingtonul notează că, potrivit politicii sale guvernamentale, România "nu încurajează şi nici nu facilitează producţia sau distribuţia substanţelor narcotice, psihotrope ori a altor subtanţe controlate, şi nici spălarea banilor proveniţi din traficul de droguri".

Este amintit şi codul etic al ofiţerilor de poliţie, care vizează combaterea corupţiei, a folosirii forţei, a torturii şi a comportamentului ilicit. În raportul Departamentului de Stat al SUA, se mai spune că aplicarea codului etic este monitorizată de către o comisie permanentă a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.

Oficialii americani arătau în 2006, într-un raport pe aceeaşi temă, că fenomenul corupţiei rămâne o problemă în cadrul guvernului de la Bucureşti, dar şi în cadrul sistemului judiciar şi al poliţiei. Se amintea că Statele Unite au furnizat României, în 2005, 1,75 milioane de dolari ca asistenţă pentru sporirea capacităţilor poliţiei, procuraturii şi ramurii judiciare de a combate criminalitatea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite