STENOGRAMĂ: Parlamentarii îşi promit în Biroul Permanent să se ia de păr în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei în Birourile Permanente reunite s-au certat, miercuri, mai bine de o oră pe tema sesiunii extraordinare a Parlamentului, ajungând la acuzaţii de minciună şi admiţând că în plen "se vor lua de păr", unii dintre ei părăsind şedinţa.

Potrivit stenogramei şedinţei Birourilor Permanente, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, susţinut şi de vicepreşedintele Camerei Adrian Năstase, a cerut organizarea unei sesiuni extraordinare în data de 23 ianuarie pentru dezbaterea privind situaţia politică, economică şi socială, considerând că în ziua de 24 ianuarie parlamentarii pleacă în teritoriu pentru a sărbători Unirea Principatelor Române.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a susţinut o sesiune pe 23 şi 24 ianuarie, în timp ce liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat introducerea a încă unui punct pe ordinea de zi, şi anume şedinţă solemnă pentru Ziua Unirii Principatelor, iar sesiunea să se desfăşoare doar în 24 ianuarie.

Vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean (PDL) a spus că, în opinia sa, nu este de refuzat propunerea de a se întruni Parlamentul în două zile de sesiune extraodrdinară, dar că el consideră că sesiunea poate să aibă loc în 24 ianuarie şi să fie sărbătorită într-o şedinţă solemnă şi ziua istorică deosebită. (foto dreapta)

image

Puiu Haşotii (PNL) a arătat, însă, că, dacă dezbaterea şi şedinţa solemnă au loc tot în 24 ianuarie, discuţia se diluează şi majoritatea parlamentarilor fiind din provincie nu au timp să vină.

"Majoritatea parlamentarilor sunt din provincie. Credeţi că se va acorda maximă atenţie atât unei dezbateri politice importante, cât şi unei dezbateri sau unei prezentări a zilei de 24 ianuarie, aşa cum se cuvine, dacă vom stabili o singură zi în care parlamentarii dau buluc să vină dimineaţa, la ora 9.30 - 10.00, şi apoi să plece că au tren, că au maşină, că au avion? Nu, nu, haideţi să fim serioşi. Nu. Dacă vin pentru două zile, domnule Toader, dacă avem luni dezbatere politică şi marţi o şedinţă solemnă pentru 24 ianuarie este altceva. Nici nu amestecăm lucrurile, nici nu-i chemăm pe colegii noştri pentru o şedinţă de 3-4 ore", a spus Haşotti.

Senatorul Radu Berceanu (PDL) a susţinut şi el că trebuie organizată în 24 ianuarie o şedinţă solemnă, arătând că abia după aceea parlamentarii "se pot lua de păr".

"Bineînţeles că este vorba de o şedinţă extraordinară de dezbinare şi de o şedinţă extraordinară de unire. Unii vor să facă şedinţa de dezbinare mai întâi şi şedinţa de unire mai apoi, ca să plece acasă, la Alba Iulia, bineînţeles între ghilimele; alţii vor să facă şedinţa de unire mai întâi şi şedinţa de dezbinare ulterior. (...) Părerea mea este că ar trebui să fie întâi acest moment, această marcare chiar şi aşa scurtă, austeră, şi după aceea să ne luăm de păr şi să ne smulgem cu multă hotărâre în cea de-a doua parte a întâlnirii", a susţinut Berceanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a supus la vot propunerea de organizare a sesiunii pentru două zile, 23 şi 24 ianuarie, care la vot a fost respinsă, cu 10 voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă".

Năstase l-a acuzat pe Berceanu că este mincinos

Acest lucru a stârnit protestele opoziţiei, Adrian Năstase acuzând puterea că se preface că doreşte o dezbatere în Parlament.

"Din acest punct de vedere, avem o problemă cu faptul că vă prefaceţi că acceptaţi propunerea noastră, dar ne duceţi într-o zonă în care, practic, să nu putem participa unii dintre noi", a acuzat Năstase.

Berceanu l-a acuzat pe Năstase că, atunci când a fost la putere, i-a spus de cel puţin 3-4 ori că atunci când va avea majoritatea va putea să impună ceva.

"În sala aceasta de cel puţin 3-4 ori mi s-a spus: când o să aveţi voi majoritatea, foarte direct, aşa, de vreo două ori chiar de domnul Năstase personal. Drept urmare, ideea asta că vă prefaceţi ş.a.m.d. Dacă nu doream să facem o sesiune extraordinară, nu o făceam, ori nu veneam, ori la Birourile permanente nu votam ş.a.m.d.", a răspuns Berceanu.

Năstase a apreciat că declaraţiile lui Berceanu sunt "mincinoase", iar Berceanu a replicat că el consideră că declaraţia de aici este "mincinoasă".

image

"Dacă aţi participat în această sală şi au fost replicile mele cele pe care le-aţi menţionat, v-aş ruga să luaţi din stenograme şi să-mi arătaţi acele menţiuni, da? Vă rog. Până atunci, consider că aceste declaraţii sunt mincinoase", a spus Năstase. "Şi eu consider că declaraţia care se face aici este mincinoasă", a replicat Berceanu.

Dan Voiculescu a părăsit şedinţa după ce a spus că lasă puterea să ia orice decizie.

Discuţiile au fost oprite după ce Vasile Blaga, preşedintele Senatului, a propus ca sesiunea să aibă loc două zile, pe 23 şi 24 ianuarie, iar această propunere a fost din nou supusă la vot şi aprobată, înregistrându-se doar trei voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite