S-a dublat numărul mandatelor de interceptare obţinute de SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au emis 3.100 de mandate pentru interceptări în 2009, numai pe siguranţă naţională, dublu faţă de anul precedent. Pentru un singur mandat emis se pot asculta până la 200 de persoane, transmite Realiztatea TV, citând documente oficiale.

Aceeaşi tendinţă se regăseşte şi în 2010, când numai pentru primul semestru au fost deja acordate mai mult de 1.400 de mandate.

Mai citeşte şi:

Citate de neuitat din convorbirile celor 1.000 de interlopi ascultaţi de SRI

Noi stenograme din dosarul ALRO: Băsescu nu ar fi de acord cu afacerea "băieţilor deştepţi"

Noi stenogramele în dosarul ALRO: Comandantul a preluat controlul asupra problemei

"După opinia mea numărul de ameninţări reale la adresa siguranţei naţionale nu este foarte mare, dar multe mandate sunt emise pentru situaţii de prevenţie care trebuie monitorizate", a explicat I. Dedu, colonel (r) SRI.

El a precizat că activitatea antiteroristă intră în sfera siguranţei naţionale, iar SRI, poate solicita mandat de interceptare şi pentru pentru fapte de drept comun.

Întrebat de Adrian Ursu care este traseul procedural prin care se emite un mandat de interceptare, colonelul Dedu a precizat că în momentul în care cadrele operative din SRI intră în contact cu o informaţie care reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, faptă care să fie sancţionată de codul penal, se solicită un aviz de la superiori.

Acele fapte se aduc la cunoştinţa procurorilor, care printr-o motivare solicită judecătorului mandat de de interceptare. După obţinerea mandatului de la judecător, ordinul este transmis operatorilor de telefonie mobilă. Atât procurul, cât şi judecătorul şi operatorii de telefonie mobilă trebuie să deţină certificate ORNISS, care sunt emise de SRI.

Conform Legii Siguranţei Naţionale, se pot asculta şi înregistra telefoane fară mandat de la judecător timp de 48 de ore. După acest termen, judecătorul decide dacă este îndreptăţită cererea.

Certificatul ORNISS le dă dreptul posesorilor să aibă acces la documente considerate secrete de stat. Certificatul ORNISS este obligatoriu pentru orice membru al CSAT, cu exceptia preşedintelui şi a premierului.

Certificatul ORNISS este obţinut după verificări amanunţite atât ale solicitantului, cât şi ale familiei şi anturajului său. Se completează un chestionar care conţine întrebări referitoare la existenţa unor momente biografice care ar face discutabilă obţinerea unui certificat de securitate ORNISS, cu nume, adresa, loc de munca etc. Trebuie declarate inclusiv legăturile extraconjugale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite