SRI şi CNSAS au secretizat la discreţie dosarele Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

făcut poliţie politică, însă cheia controversei se află la fostul şef al CNSAS, Gheorghe Onişoru. Berceanu a mai afirmat că şi Ion Iliescu, în calitate de prim-secretar judeţean la Iaşi,

făcut poliţie politică, însă cheia controversei se află la fostul şef al CNSAS, Gheorghe Onişoru. Berceanu a mai afirmat că şi Ion Iliescu, în calitate de prim-secretar judeţean la Iaşi, a făcut poliţie politică.
Actualul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, susţine că, în anul 2000, pe când deţinea portofoliul Industriilor în Cabinetul Isărescu, preşedintele Emil Constantinescu sau serviciile de informaţii "au făcut poliţie politică", secretizându-i dosarul întocmit de fosta Securitate. Berceanu consideră că "singurul lucru de siguranţă naţională este numele de pe copertă", respectiv numele său, şi nu înţelege de ce nu a ştiut de includerea documentului în categoria "siguranţă naţională", în condiţiile în care era membru al CSAT. "Această decizie a fost luată ori de actuala Securitate, de SRI, ori la nivelul celui care conducea organele de tipul ăsta, şi anume preşedintele", a declarat ministrul transporturilor.

"Căutaţi-l pe Onişoru!"
Fostul şef al statului, Emil Constantinescu, afirmă că ministrul democrat creează "o diversiune" pentru a distrage atenţia opiniei publice de la dosarul lui Traian Băsescu. Emil Constantinescu a explicat că, potrivit art. 20, alin. 6 din Legea 187/1999 ("Legea Ticu"), clasificarea dosarelor ca fiind de siguranţă naţională nu o făcea CSAT, ci conducerile CNSAS şi SRI. "Să răspundă în faţa legii aceşti ticăloşi care au mascat dosarele! Căutaţi-l pe Onişoru!", ne-a declarat Constantinescu. El a arătat că CNSAS şi SRI se adresau CSAT numai în caz de divergenţă asupra oportunităţii secretizării unor asemenea documente. Emil Constantinescu ne-a mai declarat că nu-şi aminteşte ca Gheorghe Onişoru să fi cerut arbitrajul CSAT pentru o eventuală divergenţă în această chestiune. "Nu pot să văd legătura între o eventuală secretizare a unor dosare şi ceea ce înseamnă poliţie politică decât într-o minte total confuză", a adăugat fostul preşedinte. El a insistat asupra faptului că, în tot timpul mandatului său, CSAT nu a clasificat nici un dosar sau alt document al fostei Securităţi. "Din momentul în care am promulgat Legea 187 (în 7 decembrie 1999) şi din momentul constituirii CNSAS (în martie 2000) şi până acum răspunderea pentru neaplicarea legii revine exclusiv celor care aveau atribuţii în domeniu, în primul rând conducerii SRI, membrilor Colegiului CNSAS, precum şi membrilor comisiilor parlamentare care nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale de control", susţine Emil Constantinescu.

Urmărit pentru că îşi construia un deltaplan
Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, şi-a publicat, ieri, dosarul de securitate, din care reiese că a fost urmărit, întrucât era suspectat că dorea să fugă din ţară. Ministrul transporturilor a sugerat că şi fostul preşedinte Ion Iliescu a făcut poliţie politică, în perioada în care a fost prim-secretar al PCR în judeţul Iaşi. El a arătat că Securitatea a primit aprobarea să-l urmărească de la prim-secretarul PCR al judeţului Dolj - Ion Traian ştefănescu - ceea ce arată că şi Ion Iliescu a dat astfel de aprobări în perioada în care avea o funcţie asemănătoare, la Iaşi.
Potrivit datelor din dosarul publicat ieri, urmărirea lui Berceanu a început în iunie 1987. Securitatea i-a ascultat telefonul, i-a instalat microfoane în casă, a trimis informatori care să-i afle intenţiile şi i-a percheziţionat locuinţa, în secret, în timp ce era la serviciu. Vecinii lui Berceanu erau printre cei racolaţi de Securitate şi urmau să ascundă echipa care se ocupa de percheziţiile secrete de la domiciliul actualului ministru al transporturilor. În octombrie 1988, Radu Berceanu a fost luat de la serviciu de o echipă a Securităţii, dus la sediu şi pus să dea declaraţii. El a negat, în aceste declaraţii, că ar fi făcut declaraţii împotriva regimului şi că intenţiona să fugă din ţară. Abia acum el a recunoscut că avea un astfel de plan. "Sigur că aveam această intenţie (...) Eventual cu deltaplanul pe care nu am reuşit să-l termin", a spus Berceanu.

Buchet: Nu se ştia ale cui sunt dosarele secretizate
Secretarul Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, care a făcut parte şi din fosta conducere a instituţiei, a declarat, pentru NewsIn, că, în comisiile mixte SRI-CNSAS, deţinătorii de arhive nu spuneau membrilor Colegiului ale cui erau dosarele propuse să rămână clasificate şi că acestea erau descrise şi dezbătute în funcţie de temă. Buchet susţine că discuţiile se purtau la nivel "profesionist" şi că au existat cazuri când Colegiul CNSAS a propus şi a reuşit declasificarea unor dosare de siguranţă naţională, dar că acum nu-şi mai aminteşte care anume. Referindu-se la afirmaţiile lui Radu Berceanu, secretarul Colegiului a spus că atât cât a făcut parte din Comisia mixtă SRI-CNSAS, după 2002, nu a auzit niciodată nici de acest dosar şi nici de celelalte 31, trimise luna trecută instituţiei pe care o reprezintă.

Iliescu: "Am avut o relaţie complexă cu Securitatea"
Fostul preşedinte al statului, Ion Iliescu, consideră că afirmaţiile ministrului Radu Berceanu sunt naivităţi. "Este o naivitate să se creadă că am condus securitatea locală în perioada 1975-1976, când mă aflam la Iaşi", s-a limitat acesta să răspundă la acuzaţiile lui Berceanu, cum că ar fi putut să dea aprobări pentru urmărirea membrilor de partid. Ion Iliescu a mai spus că a avut o relaţie complexă cu Securitatea, aşa cum au avut toţi cei care au deţinut funcţii în aparatul de stat comunist. Senatorul PSD susţine că oricum Securitatea nu ar fi îndrăznit să-l racoleze, pentru că era de fapt "obiectul" ei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite