Românii cu facultate pun ştampila pe USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia ar obţine 63,3% din voturile alegătorilor cu studii superioare şi doar 46% de la cei cu opt clase, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul“.

USL conduce în preferinţele românilor, dar procentele pe care le are Opoziţia variază în funcţie de studiile avute, relevă sondajul IMAS pe luna noiembrie realizat la comanda ziarului "Adevărul". PDL este pe locul doi la toate categoriile de studii, cu excepţia românilor cu  opt clase, unde pe locul 2 se află Partidul Poporului (PP), patronat de Dan Diaconescu.

Potrivit sondajului, absolvenţii de învăţământ superior votează cu USL în proporţie de 63,9%. În mod tradiţional, această categorie nu a sprijinit PSD, dar a votat cu celălalt partid din alianţă, PNL. În ciuda mesajelor pe care propaganda PDL le-a transmis către aceşti oameni despre „trădarea" liberalilor, sprijinul pe care USL îl are în rândul celor cu studii superioare este peste scorul general al alianţei de 51,7%. PDL are 16,8% din voturile celor care au terminat o facultate, chiar dacă partidele declarate "de dreapta" aveau, în mod tradiţional, sprijinul acestei categorii.

Partidul Poporului ar obţine 6,1% din voturile acestei categorii, în timp ce UNPR ar avea 2,9%, iar PRM, 1%. Românii care au cel puţin liceul optează, în proporţie de 54% , cu USL. Şi la această categorie Opoziţia are un scor peste cel general de 51,7%. Democrat-liberalii ar strânge 17,7% la acest capitol, un rezultat apropiat de media partidului de 18,7%.

Diaconescu i-a cucerit pe cei cu opt clase

Partidul Poporului este cotat cu  9,3%, iar UDMR cu 5,2%. Interesant este că, în opţiunile acestei categorii, PRM ar trece pragul electoral obţinând 5,2%.  Partidul lui Gigi Becali, PNG, ar avea 3,9%.

Alegătorii care au cel puţin treapta I sau o şcoală profesională ar pune ştampila pe USL în proporţie de doar 46%, cel mai scăzut scor pe care l-ar obţine Opoziţia pe categorii de vârstă. Democrat-liberalii sunt cotaţi cu 21,4%, cel mai rdicat scor în funcţie de diplomă. Urmează Partidul Poporului cu 16,2%, UDMR cu 8,2%. Şi la această categorie de studii, PRM ar intra în Parlament obţinând 5%, în timp ce PNG ar avea doar 1,9%.

USL ar obţine 46,5% din voturile românilor care au maximum opt clase, sub media alianţei de 51,7% . Este categoria din care Partidul Poporului îşi „extrage" cel mai mare număr de voturi 19,5%, peste media partidului de 13%. Partidul patronat de Dan Diaconescu a „detronat" PDL, care ar obţine 18,3% din voturile acestei categorii. PRM ar obţine 6,8% la această categorie de studii, scor  peste media partidului. UDMR ar avea  3,5%, iar PNG - 3,2%. 

Datele sondajului

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 9-17 noiembrie 2011, pe un eşantion de 1.041 de persoane, şi are o marjă de eroare de 3%.

Votul pe sexe

Româncele ar vota, în proporţie de 50,5% cu USL, în timp ce PDL este cotat cu 20,9% din preferinţele lor. Partidul Poporului are 15,9% din intenţia de vot a persoanelor de sex feminin, în timp ce UDMR este cotat cu 5%. Urmează PRM cu 3,3%, PNG cu 1,3% şi UNPR cu 1%.

Bărbaţii ar vota USL în proporţie mai mare decât femeile - 52,8%. În schimb, alegătorii de sex masculin sunt reticienţi faţă de PDL, partid creditat cu 16,5% din opţiunile lor. Aceeaşi rezervă o manifestă faţă de Partidul Poporului pe care ar pune ştampila doar 10,2% din români. UDMR ar obţine 6,8%, PRM - 6,4%, iar PNG - 3,7%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite