Românii au intrat pesimişti în noul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80% din români sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar nivelul de trai va scădea în 2012, care va fi tot un an al crizei, după cum au avertizat guvernanţii.

La capitolul „Direcţia în care se îndreaptă România" din sondajul realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul", 80,8% din cei chestionaţi s-au arătat, în decembrie 2011, pesimişti în ceea ce priveşte traseul ţării.

Apropierea Sărbătorilor se pare însă că i-a făcut puţin mai optimişti pe cei chestionaţi, în condiţiile în care, în noiembrie anul trecut, 81,6% se arătau îngrijoraţi în legătură cu traiectoria României sub zodia crizei. Comparativ cu începutul anului trecut, când 87% credeau că mergem toţi pe un drum greşit, percepţia s-a îmbunătăţit. Speranţa pare, la finalul lui 2011, pierdută pe drum, raportat la ianuarie 2010, când doar 73,4% din respondenţi ar fi zis că „nu vom vedea luminiţa".

Doar 13,5% din români mai cred că ţara e pe drumul cel bun, potrivit cercetării IMAS, în timp ce 5,8% se abţin de la orice predicţie. În ceea ce priveşte nivelul de trai estimat peste un an, 36,9% din cei chestionaţi ­s-au arătat, în decembrie 2011, convinşi că se va înrăutăţi, spre deosebire de 33,3%, cota „pesimiştilor" din noiembrie.

Doar 0,5% din respondenţi văd viaţa în roz

Tot 36,9% din români au spus că nivelul de trai va fi la fel şi în 2012, în timp ce 10% au estimat că vor trăi şi mai rău, marcând răspunsul „se va înrăutăţi foarte mult". Aceeaşi valoare (10%) este valabilă însă şi în cazul celor care speră că acest an le va aduce un trai mai bun. „Optimişti-extremişti" sunt 0,5% din români, pentru care situaţia se va îmbunătăţi foarte mult pe parcursul acestui an.

„Nu prea mulţumit" a fost răspunsul bifat de 36,1% din români, chestionaţi în legătură cu satisfacţia faţă de nivelul de trai, în timp ce 29,9% ­s-au declarat „foarte nemulţumiţi". Cu numai o lună în urmă, în noiembrie 2011, „nu prea mulţumiţi" erau 34%, iar „foarte nemulţumiţi" 28,4%, demonstrând că apropierea Sărbătorilor, cu cheltuielile aferente, le-a sporit nemulţumirea. Dacă 18,2% sunt „nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi", 13% s-au declarat chiar „mulţumiţi". Minoritari par cei foarte mulţumiţi, doar 2,1%, care erau chiar 0,4% în noiembrie.

De situaţia economică din România s-au arătat foarte nemulţumiţi cei mai mulţi dintre cei cuprinşi în sondajul IMAS: 43,4%, în timp ce 39,1% sunt mai „ponderaţi" şi s-au declarat „nu prea mulţumiţi". Pe 3,8% din respondenţi, situaţia îi mulţumeşte, iar 0,6% văd lucrurile la superlativ.

Pentru 22%, situaţia economică faţă de acum un an s-a înrăutăţit, în timp ce 32,1% au dus-o la fel. Doar „ceva mai proastă" a fost situaţia economică pentru 37,9% din români. „Ceva mai bună" au marcat 6,8% din cei întrebaţi de IMAS, entuziasmul scăzându-le însă faţă de septembrie 2011, când în această categorie s-au inclus 8,3%, cea mai mare cotă din ultimii doi ani. 

Preferinţele de economisire

În materie de preferinţe de economisire, 40,2% au hotărât să investească într-o afacere, în timp ce 17,4% au ales să-şi depună economiile la o bancă. Să cumpere obiecte de valoare au decis 4,6%, iar 7,8% să îi păstreze acasă. Să cumpere acţiuni a fost ultima în topul preferinţelor de economisire, pentru aceasta optând 1,5%, spre deosebire de 3,2%, care au preferat să-i cheltuiască rapid.

În ceea ce priveşte performanţa Guvernului condus de Emil Boc, comparativ cu cea a cabinetului anterior, 60,4% au bifat „mai rău". Mai bine cred că au acţionat actualii guvernanţi doar 7,6% din cei chestionaţi de IMAS. În acelaşi timp, 26,4% au spus că performanţa a fost la fel. În luna august a anului trecut, încrederea românilor în măsurile luate de Guvernul Emil Boc, comparativ cu cele ale predecesorilor, crescuse la 7,7%, cotă cu mult mai mică decât 12,7%, cât se înregistra în februarie 2010. Potrivit datelor IMAS, în iulie 2007 nu mai puţin de 75,8% din români se arătau mult mai mulţumiţi de foştii guvernanţi.

Nu scăpăm de criză nici în 2012

Ministrul Turismului şi Dezvoltării, Elena Udrea, a scris luni pe blog că în 2012 nu se va sfârşi criza economică, dar că Guvernul va asigura plata salariilor şi a pensiilor, România rămânând atractivă pentru investitori. Potrivit lui Udrea, creşterea economică va continua, în ciuda efectelor crizei. „Solidaritatea este cheia unei parcurgeri rapide şi sigure a crizei", a mai scris pe blog Elena Udrea, vicepreşedinte PDL.

Click pentru a mări

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite