Românii îl susţin pe Bush mai mult decât americanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al organizaţiei "The German Marshall Fund", intitulat "Transatlantic Trends 2006" şi realizat în România cu sprijinul CSOP, relevă faptul că locuitorii ţării noastre sunt cei mai

Un studiu al organizaţiei "The German Marshall Fund", intitulat "Transatlantic Trends 2006" şi realizat în România cu sprijinul CSOP, relevă faptul că locuitorii ţării noastre sunt cei mai fervenţi susţinători ai preşedintelui SUA, George W. Bush, depăşindu-i la acest capitol chiar pe americani 42 la sută faţă de 41 la sută.
În plus, românii obişnuiţi sprijină necondiţionat Statele Unite, în proporţia cea mai semnificativă, alături de britanici şi olandezi, pentru poziţia de lider mondial şi îşi doresc ca UE să colaboreze mai mult cu SUA. Sentimentele calde ale conaţionalilor noştri ating procente importante şi în privinţa Uniunii Europene, Marii Britanii şi grupului ţărilor latine Italia, Spania şi Franţa. Un paradox îl constituie faptul că românii se simt ataşaţi de Italia aproape în aceeaşi măsură ca locuitorii peninsulei 75 la sută din români faţă de 77 la sută din italieni. Cetăţenii ţării noastre sunt sceptici însă când se pune problema transformării Uniunii Europene într-o putere militară, apreciind în pofida tendinţelor generale că NATO păstrează un rol important. Potrivit aceleiaşi cercetări, 85 la sută din conaţionalii noştri consideră că extinderea UE este o modalitate de întărire a Uniunii, dorind chiar ca acest proces să continue după aderarea României şi Bulgariei. Un alt aspect evidenţiat de către realizatorii studiului este acela că românii sunt mai sensibili decât ceilalţi europeni în privinţa limitării drepturilor individuale în cadrul eforturilor de prevenire şi combatere a terorismului interceptarea convorbirilor telefonice, amplasarea de camere video etc. Datele studiului au fost culese din SUA şi 12 ţări europene, România fiind inclusă în proiect în 2006, deşi acesta se derulează de cinci ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite