Romanii - tot mai dezinteresati de viata politica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 10 ani de la initierea primului Barometru de Opinie Publica, Fundatia pentru o Societate Deschisa a lansat o noua cercetare de profil (a 27-a la numar), apeland in premiera la serviciile a doua

La 10 ani de la initierea primului Barometru de Opinie Publica, Fundatia pentru o Societate Deschisa a lansat o noua cercetare de profil (a 27-a la numar), apeland in premiera la serviciile a doua institute de sondare: The Gallup Organization Romania si Metro Media Transilvania. Au fost colectate opiniile a 2.209 persoane, cele doua participante impartindu-si in mod egal esantionul. Tot in premiera, la initierea si/sau interpretarea datelor au participat (in domeniile lor) Centrul Educatia 2000+ si Centrul de Resurse Juridice. Chestionarul folosit a cuprins si o intrebare privitoare la intentiile de vot ale participantilor, dar datele obtinute nu au mai fost considerate relevante, intrucat chiar in perioada culegerii acestora (27 aprilie-16 mai a.c.) s-au produs mutatii importante in listele de candidati. Noul BOP releva ca doar 19 la suta din populatie este interesata in mare sau foarte mare masura de viata politica; cifra este egala cu aceea a celor care nu sunt interesati deloc de aceasta. Daca la acestia din urma sunt adaugati cei preocupati in mica masura (38 la suta) ori in foarte mica masura (23 la suta) de ceea ce se intampla pe esichierul politic, faptul ar trebui sa dea de gandit serios actorilor scenei politice. Aceste cifre ar putea fi un semnal de alarma privitor la absenteismul de la viitoarele alegeri ori la votul in necunostinta de cauza.
PSD si Alianta D.A. conduc in topul credibilitatii
Ultimul barometru indica faptul ca, practic, doua partide sau aliante politice s-au detasat de restul plutonului: PSD in care 35 la suta din electorat are incredere si Alianta PNL-PD cu o cifra de 28 la suta. (In acest caz s-a raspuns la o intrebare deschisa, adica cei intervievati nu au avut de ales de pe o lista propusa de autorii sondajelor). La fel a fost cazul si cand a fost vorba de cea mai putina incredere in partide, in care ordinea a fost urmatoarea: PRM - 17 la suta, PSD - 10 la suta, UDMR - 7 la suta, Alianta PNL-PD - 5 la suta. Ingrijorator este si faptul ca 19 la suta din repondenti au afirmat ca n-au deloc incredere in partide, iar 35 la suta n-au stiut sau nu au vrut sa raspunda. Asemanatoare sunt si datele obtinute la intrebarea in ce personalitati politice au repondentii cea mai mica incredere: 35 la suta n-au stiut sau nu au raspuns, 20 la suta au spus ca in general nu au incredere in politicieni, cele mai multe pareri negative le-a obtinut C.V. Tudor - 17 la suta. Reversul medaliei reliefeaza urmatoarea ordine: Adrian Nastase - 29 la suta din optiunile favorabile, Ion Iliescu - 16 la suta, Theodor Stolojan - 14 la suta, Mircea Geoana - 11 la suta, Vadim Tudor - 10 la suta, Traian Basescu - 7 la suta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite