Românii, convinşi că SRI face poliţie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate din români (52%) cred că SRI a desfăşurat activităţi de poliţie politică şi după 1989 şi că între SRI şi fosta Securitate sunt multe asemănări, arată un sondaj

Mai mult de jumătate din români (52%) cred că SRI a desfăşurat activităţi de poliţie politică şi după 1989 şi că între SRI şi fosta Securitate sunt multe asemănări, arată un sondaj de opinie al biroului de Cercetări Sociale (BCS) dat ieri publicităţii.

Tara e condusă de o mafie de securişti
Circa jumătate din repondenţi consideră necesară deconspirarea şi condamnarea ofiţerilor SRI care au făcut poliţie politică în ultimii 16 ani. Deşi aproximativ 30 la sută din repondenţi nu ştiu ce fel de activităţi a avut SRI după Revoluţie, iar fiecare al doilea român nici nu vrea să afle ce a făcut Securitatea în timpul comunismului, majoritatea este convinsă că economia şi administraţia ţării sunt conduse acum de o mafie formată din foştii securişti. Băsescu nu e controlat de serviciile secrete, dar nici nu are nicio putere asupra lor, cred românii. Astfel, afirmaţia conform căreia Băsescu vrea să instaureze o dictatură cu sprijinul serviciilor secrete este considerată în mare parte falsă de 30 la sută din cei chestionaţi, în timp ce 23 la sută susţin contrariul. Totuşi, Comunitatea Naţională de Informaţii ar trebui, potrivit majorităţii, să fie subordonată preşedinţiei. Jumătate din cei întrebaţi nu cred că ţara s-a despărţit de trecutul comunist.

Băsescu nu poate distruge reţelele Securităţii
Aproape 60 la sută din repondenţi nu cred că preşedintele Băsescu poate distruge reţelele fostei Securităţi. Circa 70 la sută din repondenţi califică drept îndreptăţită cererea unor partide politice ca dosarele tuturor persoanelor publice să fie dezvăluite, iar legea lustraţiei este bine-venită şi trebuie pusă imediat în aplicare. Românul vrea să ştie în primul rând ce relaţii cu Securitatea a avut primarul, apoi parlamentarul, dar şi preşedintele Băsescu. În schimb, dacă membri familiei au fost informatori, îi lasă rece pe circa 40 la sută din cetăţenii României, în timp ce aproximativ 30 la sută ar vrea să afle adevărul.

PNG - 7 la sută
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, aproape jumătate (49,2%) din români ar vota tot cu Alianţa D.A., arată sondajul de opinie al Biroului de Cercetări Sociale. Pe liste electorale separate însă, democraţii ar obţine doar 47 la sută din voturi, iar liberalii cu două procente mai puţin decât actualii parteneri de Alianţă. Sondajul arată că aproximativ 20 la sută din români şi-ar da votul PSD şi puţin peste 12 la sută PRM. În decurs de o lună, PNG-ul lui Gigi Becali a crescut cu un procent, de la şase la şapte procente, în preferinţele electoratului. Cele mai multe locuri pe listele de europarlamentari ar câştiga PD, urmat îndeaproape de PNL şi PSD.
Sondajul a fost realizat în perioada 26 aprilie-4 mai, pe un eşantion de circa 1.050 de persoane.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite