"România trebuie să vorbească pe o singură voce în lume şi în Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim o perioadă plină de încercări, în care convulsiile politice ne invadează brutal existenţa zilnică. O schimbare de ritm şi de atitudine politică poate veni numai din partea unei alte

Trăim o perioadă plină de încercări, în care convulsiile politice ne invadează brutal existenţa zilnică. O schimbare de ritm şi de atitudine politică poate veni numai din partea unei alte generaţii de politicieni. Este generaţia oamenilor nepătaţi, a celor care au făcut serioase studii în Occident, oameni care nu mai au reflexele unor vremi de tristă amintire. Toader Paleologu, actualmente ambasadorul României în Danemarca, este una dintre variantele vehiculate pentru postul de ministru de externe. Acesta, ca şi predecesorul său, ar răspunde din plin exigenţelor enumerate mai sus.

- Domnule ambasador, am înţeles că vi s-a făcut propunerea de a deveni ministru de externe. Cine a făcut această propunere şi în ce context?
- Nu mi s-a făcut propunerea pentru că asta nu se poate face decât în urma deciziei Biroului politic al PNL. Am fost propus în cadrul Biroului politic al PNL şi nu este un secret pentru nimeni că domnul Puiu Haşotti a avut amabilitatea să mă propună pentru această funcţie. Asta a generat anumite discuţii. Domnul Neagu Djuvara mi-a adus şi el sprijinul său preţios.

- Care este poziţia dvs. faţă de această nominalizare?
- Sunt extrem de onorat. Mulţumesc din toată inima celor care s-au gândit la mine. Eu nu pot să mă autopropun, nu pot să-mi propun candidatura pentru asemenea poziţie pentru că sunt ambasador - un funcţionar public care are anumite datorii de rezervă. Dar mă simt, încă o dată, extrem de onorat de această idee.

- Vi se pare că ar fi oportună venirea unei persoane tinere, aşa cum a sugerat dl ministru Mihai Răzvan Ungureanu?
- Dl ministru are absolută dreptate în ce a spus. Dar aici este o chestiune de încredere politică. În ultimă instanţă, ceea ce contează este încrederea politică a partidului, a PNL.

- Care credeţi că ar fi principalii vectori pe care ar trebui să-i urmărească un nou ministru de externe?
- Situaţia actuală pe plan intern e destul de complicată şi tensionată. Este foarte important ca pe plan extern România să vorbească cu o singură voce. Atât preşedintele, cât şi guvernul au atribuţii constituţionale în domeniul politicii externe. De aceea, este foarte important ca Ministerul de Externe să contribuie în mod substanţial la degajarea unui numitor comun pentru ca România să vorbească cu o singură voce în lume şi în Europa. Este prima mare prioritate. A doua este continuarea eforturilor de reformă ale lui Mihai Răzvan Ungureanu şi ale predecesorilor lui. Este vorba de a trece la revizuirea anumitor reguli de funcţionare ale Ministerului de Externe care sunt destul de învechite şi ar trebui aduse la zi pentru o mai clară departajare a responsabilităţilor şi pentru o mai bună dotare logistică a ambasadelor. Sunt o sumă întreagă de chestiuni concrete care vor trebui abordate cu multă modestie şi fără dorinţa de a face valuri în opinia publică. Diplomaţia este o chestiune care cere multă discreţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite