România scapă de clauza de salvgardare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană nu vrea să creeze un precedent prin sancţionarea României Comisia Europeană nu va decide, în raportul de monitorizare care va fi prezentat la sfârşitul lunii iunie,

Comisia Europeană nu vrea să creeze un precedent prin sancţionarea României

Comisia Europeană nu va decide, în raportul de monitorizare care va fi prezentat la sfârşitul lunii iunie, activarea clauzei de salvgardare, au declarat, pentru "Adevărul", oficiali europeni.

"Doar dacă lucrurile vor merge foarte prost şi reformele vor regresa, această problemă s-ar putea pune la sfârşitul anului. Trebuie să înţelegem că acum România este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi, dacă i s-ar impune sancţiuni pentru că nu şi-a respectat angajamentele, s-ar crea un precedent, având în vedere că niciunul din statele primite în 2004 nu şi-a îndeplinit angajamentele luate la aderare", a spus un oficial. Acesta a afirmat că, deşi până acum există doar un proiect al raportului, "nu se pune problema" activării clauzei de salvgardare pe justiţie. Activarea clauzei ar însemna ca hotărârile date de judecătorii români să nu fie recunoscute în celelalte ţări ale UE.

Raportul privind progresele realizate de România şi Bulgaria, după aderarea la UE, va fi prezentat la 27 iunie şi, probabil, va conţine şi critici legate de stadiul luptei împotriva corupţiei. Pentru a preîntâmpina astfel de critici, marţi, la Bruxelles, premierul Tăriceanu a amintit de faptul că tocmai a fost deschis un nou proces împotriva fostului premier Adrian Năstase, iar ministrul comunicaţiilor, Zsolt Nagy, este sub urmărire penală. Tăriceanu a spus, după o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European, Hans Poettering (PPE), că aceste situaţii demonstrează independenţa justiţiei. Premierul român s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, acesta din urmă cerând să nu fie luate în considerare speculaţiile legate de activarea clauzei de salvgardare.

Poettering deschide campania pentru PE

Premierul Tăriceanu l-a invitat pe preşedintele Parlamentului European, Hans Poettering, să deschidă, la Bucureşti, dezbaterile la alegerile pentru Parlamentul European. "Vom organiza alegerile pentru Parlamentul European la sfârşitul acestui an, iar la începutul toamnei, preşedintele PE va deschide la Bucureşti dezbaterile pe această temă", a afirmat Tăriceanu. După întâlnirea cu Poettering, premierul român a spus şi că regretă campania care a precedat referendumul pentru demiterea preşedintelui, dar a sugerat că adversarii săi au fost cei care au afectat imaginea României.

Regret că toată campania cu ocazia referendumului a afectat în bună măsură percepţia asupra României
premierul Călin Popescu Tăriceanu

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite