România, ruptă între Emil Boc şi Vasile Blaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blaga se bazează pe sprijinul a cinci organizaţii de sector, deşi adversara sa, Elena Udrea, este preşedintele Organizaţiei Bucureşti. În teritoriu, scorul partidei Blaga - Boc pentru şefia PDL este la egalitate.În tabăra susţinătorilor lui Blaga a intrat oficial ieri şi Sorin Frunzăverde, care a anunţat că nu va mai candida la şefia PDL.

Preşedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Furnzăverde, a precizat pentru „Adevărul"că moţiunea lui Vasile Blaga va fi depusă la 5 aprilie, printre filialele care îl susţin pe secretarul general numărându-se şi sectoarele 1, 3, 4, 5 şi 6. Excepţie face organizaţia din sectorul 2, condusă de Anca Boagiu, care ar vota cu Boc. „Avem cinci sectoare, iar cu noi mai merg şi cei din Buzău, Dolj, Gorj, Brăila, Timiş, Bihor sau Constanţa", a mai declarat pentru „Adevărul" Frunzăverde. El va candida pentru o funcţie de prim-vicepreşedinte.

„Surprizele" Oltean şi Barbu

Deşi considerat susţinător al lui Blaga, alături de Cezar Preda, Radu Berceanu şi Adriean Videanu, Ioan Oltean a trecut ieri în tabăra adversă, semnând, potrivit unor surse din partid, pentru candidatura actualului premier la şefia PDL. „Imediat după şedinţa Biroului Permanent Naţional, Emil Boc a avut o întâlnire la sediul central al partidului din Modrogan cu cei care îl susţin, printre aceştia numărându-se şi Ioan Oltean, George Scripcaru, Raluca Turcan sau liderul PDL Argeş, Mircea Andrei, care a semnat şi pe lista lui Blaga". „Este dreptul meu, statutul îmi permite",  şi-a motivat senatorul PDL dubla semnătură. Potrivit unor surse, acesta l-a asigurat însă pe Boc de susţinerea sa, chiar dacă „apucase să se treacă" pe lista lui Blaga. Nici Scripcaru nu şi-a recunoscut opţiunea, insistând: „Votez cu mine şi atât". Potrivit unor surse, şefa organizaţiei de femei, Sulfina Barbu, ar fi trecut pe lista de susţinători ai lui Blaga, deşi era considerată din tabăra premierului. „Ea a semnat pentru Blaga, a fost şi pentru noi o surpriză de proporţii, o credeam în tabăra lui Boc", a declarat unul dintre susţinătorii premierului. Sulfina Barbu a susţinut că încă nu a semnat nicio moţiune.

Declaraţii pro-Boc

Dacă la finalul săptămânii trecute, mai mulţi lideri PDL şi‑au anunţat sprijinul pentru Blaga, ieri s-au înteţit declaraţiile pro-Boc. Tonul a fost dat chiar de Elena Udrea, care a anunţat pe Twitter şi Facebook că a semnat pentru premier. Au urmat Roberta Anastase, Theodor Stolojan şi Teodor Baconschi. „Preşedintele Boc trebuie să continue reformele în partid pentru a da o nouă faţă PDL şi este persoana cea mai în măsură să menţină legătura cu preşedintele Băsescu", a comentat şi liderul PDL Diaspora, deputatul William Brânză. „Nu merită să-l aruncăm acum peste bord, după toate măsurile dure adoptate", a arătat şi şeful PDL Bacău, senatorul Gabriel Berca. Corului susţinătorilor i s-a alăturat şi vicepreşedintele Florin Popescu, şef la PDL Dâmboviţa, care „încă din decembrie" a ştiut cu cine va vota.
  
De altfel, în plină campanie internă, premierul a alocat primăriilor aproximativ 90 milioane de euro pentru diverse proiecte, edilii democrat-liberali având prioritate la împărţirea banilor.

"Am ajuns acasă. A fost o zi lungă. Am semnat în această seară pentru susţinerea candidaturii lui Emil Boc la preşedinţia PDL! ''
Elena Udrea ministrul Dezvoltării

Traian Băsescu este dispus să-şi scurteze mandatul

image

Traian Băsescu propune modificarea Constituţiei  Foto: M. Iliescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri-seară la postul public de televiziune că este dispus să-şi scurteze mandatul dacă există consens politic pentru modificarea Constituţiei, astfel încât să se recupleze alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare. Băsescu a explicat că va propune ca revizuirea Constituţiei să prevadă revenirea la un mandat de patru ani pentru şeful statului. „România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o formulă practică. Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă vom conveni că acest lucru îl votăm”, a explicat Băsescu. Pe de altă parte, preşedintele l-a criticat la postul public pe Vasile Blaga, căruia i-a reproşat că a furat startul în alegerile din partid. Totodată, el şi-a declarat susţinerea pentru Emil Boc la şefia PDL.

Atac la Cezar Preda

Lui Cezar Preda, susţinătorul lui Blaga, Băsescu i-a transmis că nu îl recomandă nimic pentru a candida la o funcţie în PDL. „Să nu mai lovească în toate părţile şi să dea sfaturi tuturor. Sunt un om respectat în judeţul meu şi nu am ieşit primar, aşa cum el nu a ieşit preşedinte în Buzău. Eu sunt apreciat ca politician în Buzău mai mult decât este el ca preşedinte“, a declarat în replică Preda pentru „Adevărul“. Preşedintele s-a referit şi la reformiştii, pe care i-a încurajat cu alte ocazii, afirmând că Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu sunt „nişte naivi care vor să facă ceva în PDL“.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite