România are patru probleme cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seara, într-un interviu acordat TVR, că România ar putea cere tribunalului internaţional de la Haga să judece modul în care sunt asigurate

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seara, într-un interviu acordat TVR, că România ar putea cere tribunalului internaţional de la Haga să judece modul în care sunt asigurate drepturile minorităţii româneşti din Ucraina.
"Legat de platoul continental, după cum ştiţi, România a deschis acţiune la Haga, pentru clarificarea zonelor de platou continental care ne aparţin în Marea Neagră şi suntem dispuşi să mergem mai departe şi cu alte subiecte, inclusiv cu cele legate de protejarea minorităţilor româneşti din Ucraina", a declarat Băsescu. şeful statului român a spus că s-a întâlnit, cu ocazia organizării la Bucureşti a Forumului Mării Negre, cu preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, cu care a stabilit ca, în termen de 30 de zile, să convină "ce poate fi rezolvat şi ce nu" din cele patru probleme aflate în dispută între cele două state: Insula şerpilor, platoul continental, Canalul Bâstroe şi minoritatea română din Ucraina. "Ceea ce nu putem rezolva în relaţie bilaterală va trebui să rezolvăm în relaţie multilaterală sau apelând la instanţe", a afirmat Băsescu. Traian Băsescu şi Victor Iuşcenko au anunţat, la 21 aprilie 2005, că vor soluţiona toate problemele în litigiu până la sfârşitul anului trecut. Ei au convenit, atunci, şi alcătuirea unei comisii prezidenţiale mixte, care să includă trei comitete şi care să se ocupe de problema Transnistriei, minorităţilor şi a Canalului Bâstroe. La 5 iunie 2006, cei doi preşedinţi continuau să discute despre modalităţile în care această comisie mixtă va deveni "funcţională".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite