România, sub ofensiva portocalie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD, împins tot mai mult spre zonele sărace din sud şi est, pe măsura modernizării României. Portocaliul domină harta politică a României de după alegerile din 2008.  PSD este împins şi mai mult spre zona rurală şi dezindustrializată.

Arealul de dominaţie al PSD se restrânge faţă de 2004, de la 28 de judeţe la doar 16 şi se deplasează, uşor-uşor, spre Sud şi Est, în timp ce extinderea PDL seamănă cu o ofensivă dinspre vest-nord-vest. Nu întâmplător, aceasta este direcţia din care vine şi modernizarea României.

Chiar dacă, prin negocieri iscusite, PSD va accede la guvernare, tot nu va avea multe motive de a sărbători. PSD începe să se transforme într-un partid al zonei marginale, preferat în judeţe cu multe probleme sociale.

Sunt judeţe în care încă predomină economia rurală şi fenomenul dezindustrializării, locuri în care nu s-au impus noile întreprinderi, mai mici şi mai dinamice, bazate în mare parte pe investiţii străine.

Excepţiile sunt Constanţa şi, parţial, Vrancea, judeţe dominate de baroni locali pesedişti foarte puternici.

Mai mult, PSD nu mai are nicăieri majoritatea absolută – scorul maxim a fost de 48,95%, în Vrancea lui Oprişan. În foarte multe dintre judeţele dominate de PSD, democrat-liberalii şi liberalii, adunaţi, obţin scoruri mai mari.

Asta se întâmplă până şi în judeţe sărace, precum Vaslui (41% PSD, 45% PDL+PNL) sau Olt  (44% PSD, 49% PDL+PNL). În Iaşi, PSD este pe primul loc, cu o majoritate relativă de 34%, dar PDL şi PNL au, împreună, 54%.

Ce să mai vorbim despre Teleorman, un alt judeţ preponderent rural, în care PSD conduce cu 40%, dar PDL şi PNL adună 54%!

Cu faţa spre trecut

Se poate spune că PSD pierde teritoriile pe măsură ce acestea intră pe calea modernizării. Dovadă a stat chiar dinamica numărării voturilor. Marţi dimineaţa, când Biroul Electoral Central contabiliza mai mult rezultatele din oraşe, PDL era în frunte. PSD a recuperat în a doua parte a zilei, când au început să sosească şi rezultatele din zonele mai îndepărtate.

Spune şi asta ceva. Electoratul PSD-ist s-a dovedit a fi prima „victimă” a investiţiilor străine, a societăţii de consum şi, în general, a schimbării sistemului economic şi a modului de viaţă din România, îndeosebi în mediul urban.

Partidul are nevoie de o primenire a mesajului, de găsirea unor noi interlocutori din zona mai tânără şi mai dinamică.

Harta electorală a anului 2008 sugerează eşecul efortului de modernizare pe care PSD şi l-a asumat odată cu accederea lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte, la congresul din aprilie 2005. 

28 de judeţe domina PSD la alegerile din 2004. În şase dintre ele, scorul electoral obţinut a depăşit 50%

16 judeţe domină PSD la alegerile din 2008. În niciunul dintre acestea, partidul nu mai deţine majoritatea absolută.

Dezvoltarea vine pe dreapta

PDL este marele câştigător. El „vine” pe măsură ce localităţile României ies din izolare, din stagnare şi din euro-provincialism. Cu PDL se va întâmpla însă ceva foarte important: va trebui să-şi asume sută la sută statutul de partid de guvernământ.

Un statut pe care adesea şi l-a asumat doar pe jumătate, recurgând, de dragul propagandei, la opoziţia în interiorul guvernării. PDL este acum principalul partid al zonei dinamice din societate.Mai mult, pentru prima oară din martie 1992, partidul rezultat din sciziunea FSN-ului între conservatori şi reformişti se află în postura de principală forţă a guvernării.

Rămâne de văzut cum îşi va consolida PNL electoratul câştigat în ultima vreme, şi care l-a dus la un surprinzător (chiar şi pentru liberali) 18%.

Cine sunt nou-veniţii la PNL, în afară de o pătură de întreprinzători, intelectuali cu convingeri de dreapta şi cu rezerve faţă de Traian Băsescu sau practicanţi ai unor profesii liberale? PNL are nevoie să se definească foarte clar pentru a-şi putea păstra un  electorat care să se mulţumească cu un statut de a treia putere.

În fine, este de urmărit evoluţia UDMR din perspectiva dispariţiei din Parlament a PRM. Nu neapărat fiindcă
UDMR ar fi opusul naţionaliştilor români. Dar, în orice caz, noua poziţie permite UDMR să participe mai mult la un viitor proiect de modernizare a societăţii româneşti.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite