The New York Times: „Efectele otrăvitoare“ ale încercării de suspendare a preşedintelui sunt încă resimţite în România. Ponta şi Băsescu nu se pot suporta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia politică din România a ajuns din nou în vizorul presei internaţionale, un articol apărut sâmbătă, în cadrul publicaţiei The New York Times, denunţând relaţiile conflictuale dintre premier şi preşedinte.

"Nu se pot suporta unul pe celălalt", scrie The New York Times, cu referire la premierul Ponta şi la preşedintele Traian Băsescu.

Situaţia se explică, scriu jurnaliştii americani, prin prisma faptului că Victor Ponta a fost cel care a susţinut suspendarea preşedintelui. Deşi încercarea sa a eşuat, "efectele otrăvitoare" ale acesteia sunt încă resimţite în ţară, afirmă The NY Times.

Ponta le-a declarat acestora că "respectă instituţia, deşi nu respectă persoana", descriind astfel relaţia sa cu Traian Băsescu.

Jurnaliştii americani comentează situaţia, afirmând că necazurile ţării au provocat îngrijorare, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, din cauza instabilităţii politice şi a ameninţărilor la adresa instituţiilor democratice.

Contextualizând, autorii arată că "România, cu precădere, a fost lipsită de o istorie a guvernării stabile, chiar şi înainte de Al Doilea Război Mondial", iar în perioada postcomunistă au luptat pentru a clădi structurile democratice "de la zero", după cum se arată în articol.

Între timp, scrie The New York Times, publicul este "dezgustat" de situaţie, la criza politică şi economică adăugându-se acuzaţiile de plagiat la adresa premierului.

Îngrijorarea exprimată de Barroso ori de Angela Merkel este reluată în articolul jurnaliştilor americani care apreciază că "nu există prea multe indicii care să arate că agitaţia politică se va sfârşi curând".

În finalul materialului, autorii o citează pe Monica Cristea, o femeie din Poenari, căreia îi aparţine concluzia: "Politicienii noştri se poartă ca nişte copii care se ceartă pentru o jucărie. Ne-au distrus reputaţia internaţională. Sunt furioasă, nu am încredere şi nu îl plac pe niciunul dintre ei", a afirmat femeia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite