Romania nu va bloca o intelegere asupra bugetului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat, ieri, din nou, nemultumirea fata de proiectul de buget al Uniunii Europene propus de Marea Britanie, dar a anuntat ca Romania nu va bloca un acord pe

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat, ieri, din nou, nemultumirea fata de proiectul de buget al Uniunii Europene propus de Marea Britanie, dar a anuntat ca Romania nu va bloca un acord pe acest subiect. "Romania nu va fi cea care sa rupa intelegerea", a spus Tariceanu la Bruxelles, dupa o reuniune a partidului liberalilor europeni. El a aratat ca este "un pic dezamagit" de varianta propusa de Marea Britanie, tara care detine in prezent presedintia Uniunii Europene. "Liderii politici sunt supusi unor constrangeri interne pe baza carora au fost facute aceste propuneri", a explicat premierul roman modul in care se discuta despre proiectul de buget al UE pe perioada 2007-2013. Cu toate acestea, liderii liberali din Uniunea Europeana au apreciat ca Romania si Bulgaria nu risca sa devina "ostatice" ale unui esec al negocierilor asupra bugetului UE. "Sper ca nu va fi cazul", a spus premierul Danemarcei, Anders Rasmussen, atunci cand a fost intrebat daca exista un astfel de risc. El a mai afirmat si ca spera ca Romania si Bulgaria sa se poata mentine in calendarul stabilit pentru aderare. Totusi, potrivit premierului danez, Romania si Bulgaria trebuie sa indeplineasca criteriile necesare pentru a fi sigure ca vor putea adera la 1 ianuarie 2007. Dupa discutiile de ieri dupa-amiaza cu liderii liberali europeni, Tariceanu a participat la reuniunea de iarna a Consiliului European. Discutiile despre bugetul Uniunii urmeaza sa se desfasoare insa abia astazi. La reuniunea Consiliului European este prezent si presedintele Traian Basescu. Acesta a avut ieri o intalnire cu liderii Partidului Popular European, insa pana la ora inchiderii editiei presa nu a primit nici o informatie despre cele discutate de Basescu cu reprezentantii PPE.

Belgia a inceput ratificarea Tratatului de aderare
Guvernul Belgiei a demarat procedurile pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu dupa o discutie cu omologul sau belgian, Guy Verhofstadt. Tariceanu a spus ca acest fapt este o dovada ca relatarile din presa, potrivit carora ministrul de externe al Belgiei ar fi cerut amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei pana in 2008, ar fi fost scoase din context. Potrivit premierului roman, demnitarul belgian ar fi pomenit de amanare, insa doar daca cele doua tari est-europene nu progreseaza in indeplinirea criteriilor necesare aderarii. Tariceanu a mai spus ca ministrul de externe belgian a trimis o rectificare ziarului "Der Standard", care a publicat relatarea despre posibilitatea amanarii aderarii Romaniei si Bulgariei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite