România provoacă diplomatic Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România provoacă diplomatic Olanda
România provoacă diplomatic Olanda

Ministrul de Externe şi-a anulat vizita la Haga din cauza unui raport critic al Guvernului olandez despre corupţia din România. Diaconescu refuză să mai meargă în Olanda, cu toate că vizita era programată la cererea părţii române. Haga încă aştepta aseară notificarea oficială de la Bucureşti.

Cum ne pregătim să declarăm război Olandei

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, şi-a anulat vizita oficială în Olanda, care trebuia să aibă loc astăzi, din cauza unui raport al Guvernului de la Haga, în care este criticat modul în care autorităţile române gestionează lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Documentul incriminat de partea română este în realitate o interpretare a Guvernului olandez, a raportului Comisiei Europene, din luna iulie. Raportul Guvernului olandez a fost trimis în Parlamentul de la Haga vineri, urmând ca astăzi să fie discutat în plen.

România acuză stilul „neamical“

„Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere din presă de demersul Guvernului Olandei de a transmite către Camera Reprezentanţilor a acestei ţări, o evaluare publică, având accente radicale privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare şi Verificare“, a precizat, ieri, Ministerul de Externe român. MAE consideră că gestul este „inamical şi nepotrivit în relaţia dintre două state ale Uniunii Europene“.

Potrivit unor surse diplomatice, Ministerul român de Externe aşteaptă reacţia oficialilor olandezi la decizia de amânare a vizitei ministrului, urmând ca, ulterior, să decidă paşii diplomatici de urmat. „Nu putem accepta să ne pună pe coji de nuci! Suntem membri egali ai Uniunii Europene!“, au declarat aceleaşi surse.

„Suntem surprinşi“

Ron Korver, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului olandez pentru Afaceri Generale, susţine că „vizita pe care Cristian Diaconescu trebuia să o facă astăzi la Haga era la cererea părţii române, ori tocmai de aceea suntem extrem de surprinşi că ea a fost amânată“. Cu toate că ştirea privind amânarea vizitei era ieri pe toate canalele media  de la Bucureşti, oficialul olandez ne-a declarat că încă se aşteaptă o notificare oficială.

Oficialul olandez susţine totodată că programarea acestui raport în Parlament nu are legătură cu vizita lui Diaconescu. „Parlamentul olandez a cerut Guvernului să prezinte propria viziune asupra raportului Comisiei Europene din luna iulie. Acest raport a fost trimis în Parlament vineri şi urmează să fie discutat mâine (astăzi, n.red.). Nu are nicio legătură cu vizita ministrului român“, a explicat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Europene.

„Regretăm că ministrul român şi-a anulat vizita, deoarece aceasta ar fi fost o oportunitate foarte bună pentru a discuta despre lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, dar şi despre modul în care sunt gestionate fondurile UE“, a spus oficialul.

image

Suntem surprinşi, pentru că vizita era programată la cererea părţii române.

image


Ron Korver
purtător de cuvânt al
Departamentului olandez pentru Afaceri Europene

Iosif Boda: „O reacţie firească“

Analistul Iosif Boda a calificat drept „firească” reacţia ministrului de Externe, în condiţiile în care „România nu este mai puţin membru UE decât Olanda”.

„Diaconescu a reacţionat corect şi nu există premisele creării unui precedent periculos în relaţia cu Olanda, recunoscută, de altfel, pentru poziţia extrem de exigentă în legătură cu evoluţia statului de drept din România. Încercarea de a ne rupe grumazul cu orice preţ nu mi se pare rezonabilă. Admonestarea publică ar fi putut să fie evitată. Ambasadorul Olandei ar fi putut să vorbească cu ministrul de Externe şi să-i comunice nemulţumirile”, a comentat Boda.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite