Rodica Stănoiu: "Daţi-mi dosarul, dacă îl găsiţi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

se înţeleagă că este vorba despre o copie a dosarului său de urmărire şi că nu există niciun dosar de reţea pe numele său. "Plagiez preşedintele: Daţi-mi dosarul meu de reţea, dacă îl

se înţeleagă că este vorba despre o copie a dosarului său de urmărire şi că nu există niciun dosar de reţea pe numele său. "Plagiez preşedintele: Daţi-mi dosarul meu de reţea, dacă îl găsiţi!", s-a rezumat la a spune parlamentarul social-democrat, în pofida insistenţelor presei. Rodica Stănoiu a fost ajutată de şofer să-şi facă loc printre fotoreporteri şi cameramani, refuzând să ofere amănunte despre eventualele nume conspirative sau note semnate de ea. Deşi încă de la începutul lunii august s-a vehiculat că Stănoiu ar fi colaborat cu Securitatea, sub numele conspirativ "Paula", senatorul PSD nu a putut fi audiat decât la 5 septembrie, întrucât la 22 august, data la care a fost invitată de către CNSAS, urma un tratament medical.

Gigi Becali, cu vărul la CNSAS
Preşedintele PNG, Gigi Becali, a depus, ieri, la CNSAS, o listă cu numele a 52 de lideri ai "Noii Generaţii" spre a fi verificaţi, pe document figurând şi numele vărului său, Virgil Becali. Totuşi, patronul FC Steaua nu şi-a trecut numele pe listă pe motiv că ştie ce a făcut, adică nu a colaborat cu Securitatea. "Ce, am amnezie?!", le-a replicat Becali jurnaliştilor, adăugând că nu-l interesează nici măcar dacă a avut sau nu dosar de urmărire informativă. În ceea ce îl priveşte pe vărul său, Becali a afirmat că are încredere în el, dar că a vrut să demonstreze în PNG că nu ţine cont de gradele de rudenie. Audierile de ieri de la CNSAS i-au avut ca protagonişti şi pe deputaţii Gheorghe Firczak şi Liviu Câmpanu. Firczak a spus că nu are dosar de niciun fel, numele său apărând pe o listă cu peste 60 de persoane aflate "în atenţia Securităţii". "Am fost urmărit mult timp de Securitate, pentru nişte articole ştiinţifice publicate în Hunedoara", susţine Gheorghe Firczak. În schimb, colegul său liberal Liviu Câmpanu a dat o declaraţie olografă pentru a i se compara scrisul cu cel dintr-un angajament ce i-a fost atribuit şi despre care afirmă că este un fals. Câmpanu a făcut public numele ofiţerului care l-a urmărit şi cu care s-a întâlnit "de câteva ori" în 1989, respectiv "maiorul Oancea". Deputatul Dan Mocănescu, ex-PRM, a recunoscut însă că a oferit fostei Securităţi date despre un prieten de-al său, cetăţean străin, susţinând că l-a caracterizat pe acesta drept un om onest şi că l-a înştiinţat ulterior. Secretarul de stat în MAI, democratul Mircea Toader, a primit, ieri, la sediul CNSAS, încă două volume ale dosarului său de urmărire. "Totul a pornit de la faptul că, în calitate de expert în navigaţie fluvială, am verificat o navă sub pavilion străin. Securitatea mi-a cerut anumite detalii despre acea navă, iar eu am afirmat că nu are voie să ceară aşa ceva", a relatat Toader, alias "ţuţu", căruia, timp de trei ani, i-au fost ascultate telefoanele.

Dinescu şi Dumitrescu, ameninţaţi cu puşcăria
Mircea Dinescu şi Ticu Dumitrescu, membri ai Colegiului CNSAS, au refuzat să furnizeze informaţii ziariştilor, după audierea senatorului Rodica Stănoiu, invocând prevederile din Legea instituţiei. Potrivit acestora, cei care dau publicităţii informaţii cuprinse în dosarele verificate de CNSAS sunt pasibili de amendă şi chiar de închisoare. "Aţi văzut ce a zis Rodica Stănoiu despre art. 24, îl ştiţi, ăla referitor la puşcărie, ne-a arătat pisica, deci nu vă pot spune nimic", a declarat Dinescu la plecare. Dacă nu v-a spus doamna Stănoiu, cum v-aş putea povesti eu? Nu am voie, vă rog să înţelegeţi. Mă simt penibil să nu vă pot spune. Ăsta e adevărul", le-a mărturisit Ticu Dumitrescu jurnaliştilor. Dinescu a spus totuşi că membrii Colegiului au luat decizii în câteva dosare, însă fără a le nominaliza. "Plevuşcă", a precizat colegul său, Dumitrescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite