Robert Negoiţă vrea impozite mai mici pentru maşinile autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD a depus la Cameră un proiect de lege care propune ca impozitarea autoturismelor să se calculeze în funcţie de valoarea maşinii, de capacitatea cilindrică şi de gradul de poluare.

Potrivit proiectului, baza de impozitare se va calcula în funcţie de valoarea de piaţă a autoturismului, stabilindu-se o taxă de 0,75% din valoarea maşinii. Valoarea de piaţă stabilită în funcţie de marcă, tip şi motorizare va fi precizată într-un catalog al preţurilor ce va fi întocmit de Ministerul Finanţelor.

Taxa de 0,75% se va înmulţi cu un coeficient în funcţie de capacitatea cilindrică. Coeficientul creşte de la 1 pentru motoarele de până la 1.650 centimetri cubi (cc) la 2 pentru cele între 1.651 şi 2.000 cc, ajungând la 10 pentru motoarele cu capacitate cilindrică mai mare de 5.000. Valoarea astfel obţinută se va înmulţi cu un alt coeficient, corespunzător normei de poluare. În cazul maşinilor non-euro, coeficientul este 3, pentru cele euro1 este 2, ajungând la 1 pentru maşinile euro5.

Robert Negoiţă a declarat că proiectul vine în sprijinul posesorilor de maşini autohtone. "Nu e firesc ca un proprietar de Dacie să plătească acelaşi impozit ca un proprietar de Mrcedes", a spus social-democratul.

El a recunoscut însă că proiectul său are puţine şanse de reuşită, riscând să rămână "îngropat" în sertarele Camerei din cauza Puetrii. Proiectul lui Negoiţă face parte din modificările propuse de PSD la Codul fiscal.
Exemple din grila de impozitare propusă de Negoiţă

Tabel Negoiţă
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite