Băsescu: Riscăm să devenim un popor de asistaţi social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat astăzi că românii riscă să devină un popor de asistaţi social, deoarece există o lipsă de coerenţă şi de responsabilitate în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale.

România are nevoie de o îmbunătăţire a sistemului de formulare a politicilor publice şi trebuie acordată mai multă atenţie acelor cercetări sociologice care vorbesc despre orientarea spre autoconsum în mediul rural sau despre răspândirea mentalităţilor care generează comportamente de automulţumire şi de lipsă de interes pentru creşterea calităţii vieţii, a explicat Băsescu.

"Se remarcă o lipsă de coerenţă şi de responsabilitate în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale. Riscăm să devenim un popor de asistaţi social. În 2008, numărul persoanelor asistate de stat, sub diferite forme, a ajuns la 11 milioane dintr-o populaţie totală de 22 de milioane. Înseamnă că nu aveam priorităţi în alocarea banilor publici, originea risipei se află într-un comportament politic de natură populistă şi în lipsa de transparenţă a modului de stabilire a priorităţilor bugetare", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut aceste afirmaţii astăzi în deschiderea conferinţei "Viitorul schimbării sociale după 20 de ani de tranziţie", organizată de Fundaţia ERSTE.

El a atras atenţia că asistenţa socială trebuie să vizeze persoanele cu dizabilităţi, şomerii, copiii sau persoanele de altă etnie, în primul rând etnia romă:  "Nu putem accepta ca incluziunea socială să cuprindă majoritatea populaţiei. În aceeaşi ordine de idei, menţionez şi lipsa mecanismelor de ţintire a vulnerabilităţilor, în vederea acordării de sprijin. Persoane cu venituri apreciabile primesc subvenţii sau alte forme de sprijin".

Potrivit preşedintelui, situaţia creată în domeniul politicilor sociale poate fi explicată prin acţiunea conjugată a două categorii de factori: necesitatea unei eficienţe sporite, dar şi a creşterii gradului de democraţie.

"Observăm două categorii de fenomene care dau motive de îngrijorare. Avem un sector privat bine dezvoltat, dar spiritul filantropic nu se manifestă într-o măsură semnificativă. De asemenea, conceptul de responsabilitate socială corporatistă, care este larg utilizată în politicile din UE, nu îşi găseşte reflectarea suficientă în politicile şi comportamentele din România", a precizat Băsescu.

Şeful statului a subliniat că, în România creativitatea nu pare să fie recompensată la nivelul aşteptărilor, locul său în sistemul de valori fiind mai puţin important.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite