Ridzi, prinsă în timp ce ştergea urmele hoţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ridzi, prinsă în timp ce ştergea urmele hoţiei
Ridzi, prinsă în timp ce ştergea urmele hoţiei

Fostul ministru al Tineretului este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept.Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Mai citeşte şi:
Deputaţii au aprobat solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva lui Ridzi - UPDATE
Urmărirea penală a lui Tăriceanu şi Ridzi, pe masa Camerei Deputaţilor
Monica Ridzi dă vina pe presă: "Pot justifica fiecare leu cheltuit de MTS!"

După cum au anunţat înainte de începerea şedinţei, reprezentanţii PDL, PSD şi cei ai PNL au votat pentru începerea urmăririi penale, în timp ce udemeriştii şi-au exprimat votul conform convingerilor.

Însăşi Monica Iacob Ridzi le-a solicitat deputaţilor să se pronunţe favorabil începerii urmăririi penale în cazul său, argumentând că doreşte să-şi dovedească nevinovăţia. În urma celor 192 de voturi favorabile, Camera Deputaţilor a avizat solicitarea procurorului general, cerând începerea urmăririi penale împotriva lui Ridzi. 

Jurnalistul Cătălin Tolontan, redactor-şef la „Gazeta Sporturilor“, a dezvăluit, ieri, pe blogul personal, că raportul procurorilor DNA în cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, arată că aceasta, împreună cu soţul ei şi cu alţi înalţi funcţionari ai ministerului, ar fi chemat-o în birou pe Lelia Preoteasa, o angajată a instituţiei, care avea, după cum se înţelege din referat, aparatura de ascultare asupra sa, pusă de procurori.

Întâlnirea ar fi avut loc chiar cu o zi înainte de demisia lui Ridzi. Lelia Preoteasa ar fi fost întrebată dacă DNA a descoperit e-mailurile pe care şi le-ar fi transmis reciproc când au falsificat documentele.

Ridzi ar fi cerut ştergerea datelor

Ridzi şi ceilalţi l-ar fi chemat pe specialistul IT din Ministerul Tineretului, Mesina Paul, căruia i-ar fi cerut să şteargă definitiv din calculatoare aceste e-mailuri pentru a nu mai putea fi folosite ca probe la DNA. Potrivit lui Tolontan, specialistul IT a recunoscut în faţa DNA toate acuzaţiile. Mesina a declarat că a fost aşteptat la minister de Monica Iacob Ridzi, de Ileana Cazan, şefa de cabinet, şi de Marius Mărcuţa, director în minister, „care i-au sugerat să nu recunoască faptul că a accesat fără drept sistemele informatice şi că a şters date care constituiau probe“.

A doua zi după demisia lui Ridzi, Lelia Preoteasa a denunţat felul în care a fost implicată de Ridzi şi de şefii ei în contracte. După încă două zile, la 16 iulie, Răzvan Iacobescu şi Nica Udangiu, reprezentanţii firmelor Mark şi Artisan, au recunsocut şi ei în faţa procurorilor, mai arată Cătălin Tolontan.

Consiliera lui ridzi, implicată

Tot în referatul trimis de DNA Parlamentului se mai arată că procurorii au constatat că Ioana Vârsta, consiliera Monicăi Iacob Ridzi, i-ar fi cerut lui Bogdan Petre Iacobescu, reprezentantul firmelor Artisan şi Mark, să întocmească pentru evenimentele de la 2 mai trei variante cu activităţi şi valori estimate pentru bugete în valoare de 300.000 de euro, 400.000 de euro şi de 500.000 de euro.

Vârsta i-ar fi comunicat lui Bogdan Petre Iacobescu, reprezentantul firmelor Artisan şi Mark, că valoarea maximă alocată din bugetul Ministerului Tineretului pentru evenimentele de la 2 mai este de un milion de euro.

Procurorii anticorupţie arată, de asemenea, în referat că Monica Iacob Ridzi a cunoscut pe deplin neregulile pe care le-ar fi făcut consiliera sa, Ioana Vârsta, una dintre dovezile în acest sens fiind e-mailurile ce i-au fost transmise de Vârsta.

Comisia Udrea, votată de deputaţi

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri seară, cu 103 voturi pentru, solicitarea PNL şi PSD privind înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea. Prezentă la şedinţă, Udrea declarat că este de acord cu înfiinţarea „comisiei parlamentare Vanghelie“, care are ca scop „măsurarea jaluzelelor“ de la ministerul pe care îl conduce. „Am pregătit pentru membrii acestei comisii rulete şi abacuri“, le-a spus, ironic, ministrul Turismului deputaţilor.

Ea a arătat că, de săptămâna viitoare, se poate trece la înfiinţarea altor comisii de anchetă, care să verifice cheltuirea banului public şi la ministerele gestionate de PSD, enumerând, în acest sens, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministrul Mediului, Ministerul Administraţiei şi Internelor. Elena Udrea a mai spus că „PNL şi PSD sunt măcinate de interese mărunte“ şi că acum are loc „refacerea majorităţii PSD - PNL“.

„Coaliţia 322 în varianta PSD la putere şi PNL în opoziţie“, a adăugat ministrul Turismului. Deputatul PDL Petru Călian a anunţat de la tribuna Camerei că deputaţii democrat-liberali vor rămâne în sala de plen pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota şi nu vor desemna membri în „comisia fantomă“ de anchetă privind-o pe Elena Udrea.

Raportul Sterling, la Guvern

Plenul Camerei Deputaţilor a votat în şedinţa extraordinară de ieri o hotărâre prin care solicită Guvernului şi celorlalte autorităţi executive să analizeze propunerile comisiei de anchetă în cazul Sterling. Hotărârea a fost adoptată cu 170 de voturi pentru şi 66 de voturi „împotrivă“. Urmează ca membrii comisiei juridice să prezinte plenului, în termen de 15 zile, un raport privind începerea urmăririi penale a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, cerută de PDL.

Camera a solicitat deputaţilor jurişti să ţină seama, la întocmirea raportului, de concluziile comisiei Sterling. Înainte de adoptarea  hotărârii, deputatul PSD Iulian Iancu a prezentat deputaţilor raportul comisiei parlamentare de anchetă privind Acordul petrolier al companiei Sterling. El a susţinut că acordul de concesiune dintre Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources s-a negociat şi s-a semnat fără bază legală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite