Rezistă majorarea salariilor şi după alegeri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea salariilor bugetarilor cu 15%, decisă, ieri, de Coaliţie, ar însemna un efort bugetar de două miliarde  de lei. Analiştii economici avertizează că măsura ar putea fi anulată după alegeri.

Liderii coaliţiei au decis, ieri, ca salariile bugetarilor să fie majorate începând cu luna iunie, urmând ca Guvernul să analizeze procentul cu care se va face creşterea. Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a explicat  măsura printr-un citat din Traian Băsescu, afirmând că nu este vorba despre o majorare a salariilor cu şase luni înainte de alegeri, ci despre „o reîntregire a lor", apreciind că aceasta reprezintă „un gest de dreptate socială".

Potrivit ministrului Finanţelor, Bogdan Drăgoi, revenirea la salariile din 2010 ar însemna un efort bugetar de două miliarde de lei. După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar urma să mai beneficieze de o creştere cu circa 16%.

Rezervele analiştilor

Analistul economic Liviu Voinea a declarat că reîntregirea salariilor în sectorul bugetar nu trebuia făcută în context electoral. „Este o chestiune normală să se reîntregească salariile, dar nu în an electoral. Dacă judecăm strict, tăierea uniformă a veniturilor de la acea vreme a fost o greşeală, la fel şi creşterea actuală. Salariile mici nu trebuiau tăiate, iar acum salariile mari nu trebuie majorate.

Se pot găsi fonduri pentru următoarele şase luni, dar datele macroeconomice nu arată că această mărire poate fi menţinută şi în 2013 sau 2014", a precizat Voinea. Analistul Lucian Isar apreciază această creştere salarială ca o măsură populistă, pe fond electoral. „Resursele şi condiţiile erau îndeplinite încă din 2011, iar o decizie bazată pe o viziune economică ar fi generat o integrare a refacerii salariilor în bugetul anului 2012", a punctat Isar.

Referitor la fondurile de unde vor proveni banii pentru majorările salariale, Lucian Isar înclină către bugetul de stat. „Există numeroase buzunare de bani în buget care să acopere o cheltuială de 500 de milioane de euro, deşi creşterea economică a României în 2012 va fi sub cea folosită de Guvern pentru bugetul din acest an", arată Isar.

"Se pot găsi fonduri pentru următoarele şase luni, dar datele macroeconomice nu arată că această mărire poate fi menţinută şi în 2013 sau 2014.''
Liviu Voinea analist economic

Solicitarea lui Traian Băsescu

Solicitarea „reîntregirii" salariilor, la nivelul anterior tăierilor din 2010,  a fost lansată săptămâna trecută, în Parlament,  de preşedintele Traian Băsescu. Cu două zile înainte, premierul Ungureanu afirmase  că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite