Reuters: Alegătorii români, sătui de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegătorii care au avut de suferit de pe urma sărăciei şi a măsurilor de austeritate vor sprijini noul guvern de stânga la alegerile locale din această duminică, oferindu-i astfel o majoritate parlamentară confortabilă, arată un studiu al agenţiei Reuters.

Analiza mai arată că premierul Victor Ponta a fost un adversar vocal împotriva măsurilor de austeritatea ale fostului Executiv. Ponta a promis să restabilească salariile bugetarilor şi să reducă unele impozite, bazându-se pe acordul încheiat cu FMI.

Dar, după mai bine de 20 de ani de la răsturnarea violentă a dictatorului comunist, Nicolae Ceauşescu, România râmăne în topul ţărilor sărace din UE, cu dificultăţi chiar în furnizarea apei curente celor 19 de milioane de oameni.

Principala provocare a lui Victor Ponta, acum cotat cu peste 50% în sondaje, va fi să menţine alianţa formată din forţe politice de stânga, centru şi dreapta, al cărei principal punct a fost opoziţia faţă de fostul Guvern, arată sursa citată.

După tăierile salariale din 2010, PDL a pierdut foarte mult din încredere, ajungând să se lupte pentru locul al doileea cu partidul populistului Dan Diaconescu, care îşi anunţă reduceri fiscale drastice şi creşteri mari ale salariilor şi ale pensiilor.

Frustrare

Voturile de duminică pentru primării şi consilii locale nu au un impact direct asupra alegerilor naţionale care se apropie, dar vor arăta, pentru prima dată de la instalarea noului guvern, în mod clar ce partide se bucură de susţinerea electoratului.

„Actualul climat de insecuritate, sărăcie şi frustrare va domina atât alegerile locale cât şi cele parlamentare din acest an", a declarat, pentru publicaţia britancă, analistul politic independent Cristian Patrasconiu.

Deşi USL domină sondajele de opinie, mulţi alegători s-au săturat de întreaga clasă politică românească, spunând că actualii aleşi sunt interesaţi doar să-şi umple propriile buzunarele.

În sate, mulţi oameni îşi suplimentează salariile şi pensiile modeste muncind la câmp. Salariul mediu este de 350 de euro, mai puţin de un sfert din salariul minim al Franţei, în timp ce pensiile ajung la doar 78 de euro pe lună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite