Reunificarea Ciprului, în dezbatere electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reunificarea Ciprului, în dezbatere electorală
Reunificarea Ciprului, în dezbatere electorală

Tematica unionistă domină dezbaterile electorale, la mai bine de 35 de ani de la invazia turcă. Spre diferenţă de români, ciprioţii nu sunt afectaţi de criza economică. „Adevărul“ vă prezintă situaţia privind alegerile pentru Legislativul de la Bruxelles din celelalte 26 de state chemate să voteze, ca şi România, în perioada 4-7 iunie.

În 1974, ca urmare a loviturii de stat din Grecia, turcii au invadat insula Cipru. Acest teritoriu, locuit de turci şi greci, şi-a proclamat în 1960 independenţa faţă de Marea Britanie. Din 1974, insula este divizată. Partea de nord, numită Republica Turcă a Ciprului de Nord (RCTN), nu este recunoscută de ONU.

Cipru este teritoriul din sudul insulei, o republică prezidenţială, condusă de liderul comunist Demetris Christofias.

O soluţie, federaţia bizonală

Pentru cele şase locuri în Parlamentul European se confruntă în alegerile din 6 iunie comunişti (AKEL), social-democraţi (EDEK), liberali (DIKO), creştin-democraţi conservatori (DISY). Creştin-democraţii sunt în opoziţie, iar celelalte trei partide formează coaliţia de guvernământ.

Republica Cipru nu a fost afectată de criza economică. Chestiunea reunificării cu Ciprul de Nord constituie  preocuparea principală a partidelor cipriote: AKEL, EDEK, DISY şi DIKO şi Verzii. Recent, preşedintele Christofias a avut negocieri cu liderul turc al RCTN, Mehmet Ali Talat.

AKEL, partid de orientare comunistă, afiliat stângii verzi în PE, din rândurile căruia provine şeful statului, promite electoratului să militeze în Parlamentul European pentru soluţionarea chestiunii cipriote.

Partidul prezidenţial propune o federaţie bizonală cu o administraţie politică greacă şi turcă paritară. Pe de altă parte, AKEL promite alegătorilor săi să fie „o forţă de contestare” în Legislativul european, militând împotriva liberalizării serviciilor şi a controlului multinaţionalelor.

EDEK, afiliat PES, susţine în campanie manifestul socialiştilor europeni, adoptat de 33 de partide de centru–stânga, în decembrie 2008. PES susţine siguranţa locurilor de muncă, menţinerea standardelor de viaţă pe durata recesiunii şi justiţia socială. DIKO şi DISY, care fac parte din ALDE şi, respectiv, din PPE, susţin intervenţia redusă a statului în economie.

Republică bilingvă

Constituţia în vigoare în partea greacă a Ciprului prevede reprezentare paritară, pentru grecii şi turcii care convieţuiesc în republică, în Parlament şi la nivelul conducerii statului. Turcii au rezervat prin lege un post de vicepreşedinte al republicii. Miniştrii greci sunt numiţi de preşedinte, iar cei turci, de vicepreşedinte. De asemenea, Cipru are două limbi oficiale, turca şi greaca, care sunt folosite în toate documentele oficiale.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite