Reţeta UDMR împotriva „cianurii politice“ Tökés

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Uniunii negociază atât cu PDL, cât şi cu PSD scăderea pragului electoral. Vicepremierul Markó Béla a declarat  că Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) reprezintă „o cianură politică“ venită din Ungaria.

Markó Béla a făcut, sâmbătă,  în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali ai UDMR, o paralelă între situaţia de la Roşia Montană şi apariţia noului partid. „PPMT este o investiţie şi mai gravă, şi mai periculoasă pentru noi, care vine din Ungaria. Este o investiţie proastă, trebuie să vorbim de ea şi să spunem că este ungară. Acest partid pentru noi este o cianură politică, nu ştiu cu ce concentraţie, este o poluare a mediului politic, care vine de la vecin, de jos în sus", a  afirmat liderul UDMR.

Nervozitatea liderilor UDMR are o explicaţie de natură electorală: existenţa unei alte formaţiuni poate duce va fragmentarea voturilor minorităţii maghiare. De altfel, pericolul este dovedit şi de precedentul de la euroalegerile din 2007. Candidatura lui  László Tökés ca independent i-a adus acestuia 3,44% din voturi şi a„coborât" UDMR la 5,52%, cel mai slab scor după 1990. Acum, Tökés este figura cea mai cunoscută a noii formaţiuni.

Obiectivele UDMR

Pentru a-şi asigura supravieţuirea politică, liderii UDMR au cerut partenerilor de coaliţie scăderea pragului electoral de la 5% la 3% sau chiar desfiinţarea acestuia. De altfel, obiectivul a fost oficializat chiar de liderul Uniunii, Kelemen Hunor. „Să avem garanţia că la anul nu se va ajunge la o situaţie ca în Parlament să se adopte un sistem electoral care să lase fără reprezentare sau cu o reprezentare mai mică maghiarii din Transilvania", a sintetizat Hunor poziţia UDMR în ceea ce priveşte noua formă a legilor electorale. Toate variantele analizate de UDMR au în vedere principiul reprezentării proporţionale echilibrate, astfel încât, indiferent unde trăiesc maghiarii, prezenţa lor să se oglindească în mandate.

Deocamdată, negocierile privind legislaţia electorală sunt în desfăşurare. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a explicat, că în partid„sunt opinii pro şi contra" eliminării pragului electoral la parlamentare, menţionând că nu s-a luat o decizie şi că aceasta depinde de alegerea sistemului de vot. De fapt, PDL aşteatpă voturile UDMR pentru elgea votului prin corespondenţă pentru a oferi la schimb scăderea sau eliminarea pragului.

Variantele de rezervă

Liderii UDMR au şi o variantă de rezervă - şi anume obţinerea eliminării pragului electoral cu sprijinul Opoziţiei, în schimbul votului împotriva aceleiaşi legi. Subiectul a fost discutat, recent, de reprezentanţii Uniunii cu cei ai PSD. Liderul PSD Victor Ponta a sugerat că Opoziţia va fi de acord cu desfiinţarea pragului electoral pentru minorităţi. „Noi credem că minoritatea maghiară trebuie reprezentată în Parlament neapărat, proproţional cu numărul de minoritari, indiferent de sistemul electoral pe care îl vom folosi", a afirmat  Ponta. 

image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite