Restructurarea restructurarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima modificare in Cabinetul Nastase a avut loc la un an dupa investire, adica in decembrie 2001. A fost o schimbare ad-hoc, prin plecarea ca ambasador la Moscova a titularului de la Ministerul

Prima modificare in Cabinetul Nastase a avut loc la un an dupa investire, adica in decembrie 2001. A fost o schimbare ad-hoc, prin plecarea ca ambasador la Moscova a titularului de la Ministerul Mediului, Aurel Constantin Ilie. Locul sau a fost luat de Petre Lificiu, care a stat in fotoliul ministerial un an si jumatate, adica pana in iunie 2003, cand a avut loc prima restructurare a Guvernului, insotita de o remaniere. Aceasta operatiune, facuta pe 16 iunie, a venit in urma razboiului public, inceput in noiembrie 2002, intre premier si presedintele Ion Iliescu, pe tema alegerilor anticipate. Prim-ministrul a pierdut si a trebuit sa accepte sugestia presedintelui Ion Iliescu privind restructurarea Cabinetului.
Iunie 2003 - guvern redus la 15 ministri
Ideea pe care s-a mers a fost reducerea numarului de ministere si remanierea in cazul portofoliilor care nu functionau. Printre cei schimbati atunci au fost ministrul Sanatatii, Daniela Bartos, cu Mircea Beuran, consilier prezidential, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, inlocuita cu senatorul Alexandru Athanasiu, si ministrul Muncii, Marian Sarbu, care i-a predat stafeta Elenei Dumitru. Adrian Nastase a conceput o formula cu 15 ministere si sase ministri delegati, transformand o serie de ministere (Mediu, Turism, Relatia cu Parlamentul), in agentii, unele inglobate in ministere, altele aflate in directa coordonare a premierului. In urma acestei miscari, au mai plecat din Executiv Octav Cozmanca, de la Administratie, si Dan Matei Agathon, de la Turism, adusi sa munceasca la partid datorita abilitatilor de buni organizatori ai campaniilor electorale. Ministrul Prognozei, Leonard Cazan, al carui portofoliu a fost desfiintat, a fost numit, pentru compensare, secretar executiv al PSD. Au fost si unii ministri norocosi, care au primit puteri sporite: Dan Ioan Popescu, la megaministerul Economiei si Comertului, Miron Mitrea la Ministerul Transporturilor, Locuintei si Turismului, Ioan Rus la Ministerul Internelor unit cu cel al Administratiei. Au intrat in Executiv Gabriel Oprea, ca ministru delegat pentru Administratie, si Ionel Blanculescu, sef al nou infiintatei Autoritati Nationale pentru Control. Ca o prevestire a ceea ce avea sa urmeze mai tarziu, Rodica Stanoiu a fost salvata pe ultima suta de metri de catre protectorul sau, Ion Iliescu, desi conducerea PSD, in frunte cu Adrian Nastase, gasise deja un inlocuitor - deputatul Ioan Neagu.
Octombrie 2003 - remaniere dupa scandaluri de presa
Cel de-al doilea Cabinet Nastase avea sa-si pastreze componenta intacta timp de patru luni. Pe 20 octombrie 2003, in urma unor scandaluri de presa, au plecat cu greu din Guvern secretarul general Serban Mihailescu (doi dintre consilierii sai apropiati fusesera arestati pentru coruptie), ministrul Integrarii, Hildegard Puwak (a carei familie facuse afaceri cu fonduri comunitare) si ministrul Sanatatii, Mircea Beuran (care a plagiat mai multe lucrari din domeniul medical). In locul lui Mihailescu a fost adus Eugen Bejinariu, director la regia protocolului RAAPPS, iar la Integrare si Sanatate au fost numiti interimar negociatorul-sef cu UE, Vasile Puscas, si Ionel Blanculescu. S-a incercat din nou, dar mai voalat, schimbarea Rodicai Stanoiu, nereusita si de aceasta data. Ultima modificare s-a produs in decembrie 2003, cand au fost titularizati pe posturi deputatul Ovidiu Branzan, la Sanatate, si Alexandru Farcas, la Integrare. Dupa trei ani de guvernare pesedita, cei mai multi ministri (patru) a avut Sanatatea, iar cel mai greu de urnit din fotoliul ministerial - Rodica Stanoiu. Mediul a fost, pe rand, minister, agentie, iar acum, la cea de-a patra modificare, din nou minister. Tineretul a devenit, din parte a unui minister, agentie.
Rodica Stanoiu a cerut toate functiile lui Talpes
Despre Rodica Stanoiu se poate spune ca este fostul ministru al Justitiei. Ea va fi insa recuperata de Palatul Cotroceni, unde va primi un post de consilier. Surse din Presedintie afirma ca Rodica Stanoiu nu a fost multumita cu prima oferta care i s-a facut, anume doar postul de sef al Administratiei prezidentiale. Acest post este mai mult o denumire onorifica decat o functie, iar principalele atributii sunt acelea de ordonator de credite. Postul nu este trecut in Legea de organizare a Administratiei prezidentiale, ci doar in regulamentul de ordine interioara al Presedintiei, si a fost infiintat de Emil Constantinescu, spre finalul mandatului, doar pentru ca Dorin Marian, consilierul sau pe aparare, sa aiba mai multa putere decat Zoe Petre. Ca sef al Administratiei prezidentiale, Rodica Stanoiu ar fi avut posibilitatea de a purta lungi discutii despre bugetul Presedintiei cu seful Departamentului financiar-contabil. In consecinta, ea a cerut sa preia in totalitate atributiile lui Ioan Talpes, adica si postul de consilier pe probleme de aparare. Sursele citate afirma ca fostul ministru al Justitiei are toate sansele sa obtina ce a cerut. In plus, prin noua Lege de organizare a Administratiei prezidentiale, Rodica Stanoiu nu mai este obligata sa demisioneze din PSD, pastrandu-si astfel si functia de vicepresedinte.
Cu un picior afara din Senat
Rodica Stanoiu, si-a informat, ieri, colegii de Senat ca, dupa toate probabilitatile va parasi Parlamentul. Anuntul a fost facut de liderul senatorilor pesedisti, Ion Solcanu, care a precizat ca, deocamdata, nu este nimic cert. "Este posibil ca d-na Stanoiu sa primeasca alte noi responsabilitati, dar eu, cel putin, nu am fost informat de la Cotroceni cu privire la o eventuala plecare a dumneaei pe post de consilier prezidential", a spus Solcanu. In cazul unei demisii a Rodicai Stanoiu din Senat, locul ramas liber va fi completat de urmatorul candidat de pe lista PSD-Bucuresti de la alegerile din 2000. Mandatul de senator este preluat de urmatorul de pe lista, Dan Nica, profesor, director al Colegiului economic din Slatina, procedura incluzand validarea mandatului de catre Comisia juridica.
Ieri, la sediul ministerului
Actualul si viitorul ministru al Justitiei - un ceas la taina
Ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu, s-a intalnit ieri cu inlocuitorul sau, Cristian Diaconescu, secretar de stat in Ministerul de Externe. Intalnirea a avut loc la sediul Ministerului Justitiei, la initiativa Rodicai Stanoiu. Cei doi au stat "la taina" mai bine de o ora in cabinetul ministrului Justitiei, timp in care Rodica Stanoiu i-a prezentat, probabil, lui Cristian Diaconescu aspecte ce tin de "bucataria interna" a MJ: organizare, personal, probleme curente etc. Astazi, ministrul Rodica Stanoiu se va intalni la o cupa de sampanie de adio cu ziaristii acreditati la Ministerul Justitiei, iar maine va pleca - dupa cum a anuntat saptamana trecuta - in Franta, la manifestarile prilejuite de bicentenarul Codului civil francez.
Nou-venitii pe final de mandat
Vicepremier peste Integrare - un fost sef controversat al SIE Ministrul de stat pentru aparare, justitie si integrare europeana, Ioan Talpes, nascut in urma cu 60 de ani, in satul Toplet, judetul Caras-Severin, este absolvent al Facultatii de Istorie, promotia 1970, dar si al Scolii Militare de ofiteri activi "Nicolae Balcescu", zece ani mai tarziu. Cadru activ in armata vreme de aproape 20 de ani, Ioan Talpes a fost apoi doi ani consilier prezidential, pana in aprilie 1992, cand a fost numit director, cu rang de ministru, al SIE, functie detinuta pana in iulie 1997. Ambasador la Sofia pana in noiembrie 1998, Ioan Talpes este, din decembrie 2000, consilier prezidential pe probleme de aparare. Un scandal legat de numele lui Ioan Talpes este cel privindu-l pe istoricul american William Kurt Treptow, arestat pentru pedofilie. Luandu-i apararea, Talpes a comis o imixtiune in actul de justitie, el acuzandu-i atunci pe anchetatorii ieseni de neprofesionalism. Dosarul a fost "mutat" la Bucuresti. Pentru pedofilie, instanta l-a condamnat pe "protejatul" lui Ioan Talpes la 7 ani de inchisoare.
La Justitie - un externist cu antecedente judecatoresti
Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, la cei 44 de ani ai sai, este absolvent al Facultatii de Drept si are experienta atat ca judecator, cat si ca "negociator" in randurile Ministerului Afacerilor Externe. Inainte de 1990, el a fost judecator la Judecatoria Sectorului Agricol Ilfov (doi ani) si la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti alti patru ani, pana in 1989. Diaconescu a intrat in MAE, in 1990, unde a ocupat timp de sase ani functii legate de OSCE. In urmatorii doi ani (1998-2000), a fost negociator-sef pentru tratatele si acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protectia minoritatilor si readmisia, Cristian Diaconescu fiind desemnat secretar de stat pentru afaceri bilaterale in MAE la 29 decembrie 2000.
La Turism - un om din domeniu
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Nicu Radulescu, nascut la 15 august 1957, in localitatea teleormaneana Salcia, este absolvent de ASE, promotia 1981. Moment din care a indeplinit diverse functii in domeniul turismului, de la economist al Oficiului Judetean de Turism Covasna, la director general ori manager. In 2001, Radulescu a ajuns consilier al Ministerului Turismului. In acelasi minister a stat cu rangul de secretar de stat jumatate de an, apoi in iulie 2003 "s-a mutat" in "comasatul" Minister al Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Este membru PSD din 1995.
La Mediu - o femeie specialist
Ministrul Mediului si Gospoda-ririi Apelor, Maria Speranta Ianculescu, nascuta acum 57 de ani, la Campia Turzii, este absolventa a Facultatii de Hidrotehnica, specializarea inginerie sanitara si protectia mediului, doctor din 1998 si conferentiar universitar din 1999. Din 1969 si pana in 2001, a fost cercetator stiintific la Institutul de Cercetari pentru Gospodarirea Apelor Bucuresti, director si ulterior expert in Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Din 2001, este director executiv la Agentia de Protectia Mediului Bucuresti. Este membru PSD din 1996.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite