Restructurarea guvernului rupe în patru Coaliţia majoritară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scenariul 1: amânarea restructurăriiDupă toate probabilităţile, din cauza diferenţelor de opinie, liderii Coaliţiei majoritare vor căuta, astăzi, doar un pretext pentru a amâna, pentru o



Scenariul 1: amânarea restructurării
După toate probabilităţile, din cauza diferenţelor de opinie, liderii Coaliţiei majoritare vor căuta, astăzi, doar un pretext pentru a amâna, pentru o dată neprecizată, restructurarea. PNL va veni probabil cu propunerea ca acest proces să aibă loc abia după 1 ianuarie 2007. În cazul în care varianta aceasta se va lovi de opoziţia PD, conservatorii şi udemeriştii vor face propriile propuneri de restructurare, ceea ce va impune prelungirea negocierilor. UDMR, de exemplu, doreşte înfiinţarea unui nou minister, cel al dezvoltării regionale, şi solicită dreptul de a-l nominaliza pe titularul acestui portofoliu.

Scenariul 2: o decizie formală
Sub presiune publică, Coaliţia ar putea opta pentru o serie de măsuri rapide, dar formale. PNL ar putea renunţa la ministrul pentru implementarea acquisului comunitar, Cristian David; PC nu va mai nominaliza pe nimeni pentru postul de ministru de stat, vacant după demisia lui Copos, iar PD va profita de restructurare pentru a scăpa, în sfârşit, de miniştrii transporturilor şi educaţiei, Gheorghe Dobre şi, respectiv, Mihail Hărdău. Conservatorii au precizat că, dacă ei renunţă la postul de ministru de stat, şi PD, şi UDMR vor trebui să procedeze identic. Partidele ar mai putea accepta desfiinţarea unor agenţii, dar numai dacă aceste structuri nu gestionează sume importante de bani.

Scenariul 3: remaniere şi restructurare de fond
Acesta este un scenariu în care nu crede aproape nimeni, dar ar putea avea succes datorită faptului că s-a creat un sentiment de aşteptare în opinia publică. Într-o astfel de variantă, guvernul ar putea renunţa la trei posturi de ministru de stat şi la nu mai puţin de cinci miniştrii delegaţi. În plus, ar putea fi desfiinţat Ministerul Integrării, care ar deveni un departament în cadrul Externelor şi ar apărea un nou minister, cel al Dezvoltării Regionale. O remaniere ar putea include, pe lângă înlocuirea lui Hărdău şi Dobre, şi un schimb de ministere între PD şi PNL. Astfel, liberalii ar putea prelua Educaţia, iar democraţii - Apărarea, scăpându-l astfel pe Băsescu de prezenţa în CSAT a ministrului Atanasiu, care-l enervează pe şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite