Reprezentantul Rusiei la NATO: Nazismul trăieşte din cauza politicienilor ca Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dmitri Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO, a comentat evenimentele din Norvegia, precizând că o cauză a tragediei este mentalitatea nazistă a unor lideri politici.

Ambasadorul a afirmat că ideile naziste sunt prezente în Europa şi chiar propagate de unii politicieni. Rogozin l-a dat ca exemplu chiar pe Traian Băsescu, pe care îl acuză că vorbeşte deschis despre ideologiile naziste. „În unele ţări europene, sunt politicieni de rang înalt care propovăduiesc deschis ideile naziste. Nu e de mirare că oamenii din stradă iau aceste idei drept ghid pentru acţiunile lor. În fostele republici sovietice baltice, nazismul este aproape lăudat de liderii acestor ţări. Recent, preşedintele României, Traian Băsescu, a spus că, în 1941, ar fi ordonat şi el armatei române să se alăture Germaniei naziste, aşa cum liderii români au şi făcut", a spus acesta, citat de Voice of Russia.

MAE german: Comentariile istorice, treaba istoricilor

Spre deosebire de Moscova, Berlinul, extrem de sensibil la evenimentele din perioada nazistă, se rezumă în a comenta că evaluarea istoriei este strict treaba istoricilor.

„Evaluarea evenimentelor istorice este de competenţa istoricilor“, este răspunsul diplomatic dat de Ministerul german de Externe la solicitarea făcută de ziarul „Adevărul“ să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. ,,Ministerul german de Externe nu se pronunţă cu privire la evenimentele istorice“, se mai arată în răspunsul Berlinului. Traian Băsescu a declarat la postul de televiziune B1 Tv, că dacă era în locul mareşalului Ion Antonescu în 1941, ar fi trimis, de asemenea, trupe pentru a participa la agresiunea Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice.

În afara răspunsului extrem de diplomatic al MAE german, ceea ce gândesc vesticii cu privire la declaraţiile preşedintelui Băsescu se vede din relatările presei. Un singur exemplu, „Die Presse“, cel mai important ziar de dreapta din Austria, a criticat dur România din cauza declaraţiilor lui Traian Băsescu referitoare la trecerea Prutului în 1941. Publicaţia titra în urmă cu câteva săptămâni că „România laudă operaţiunea nazistă Barbarossa"“( invazia Germaniei naziste în URSS, la 22 iunie 1941). Jurnaliştii austrieci au relatat că Băsescu „aplaudă participarea ţării sale la ofensiva Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice“, declaraţie ce a determinat o reacţie extrem de dură din partea Kremlinului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite