Religia, subiect de ceartă în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii, reprezentanţii societăţii civile şi cei ai BOR nu au putut să ajungă la un consens referitor la problema studierii religiei în şcoli şi manualele de religie. Preşedintele

Parlamentarii, reprezentanţii societăţii civile şi cei ai BOR nu au putut să ajungă la un consens referitor la problema studierii religiei în şcoli şi manualele de religie. Preşedintele Ligii Pro-Europa, Smaranda Enache, a criticat foarte dur actualul sistem de învăţământ religios.

De partea cealaltă, consilierul patriarhal, Bogdan Popescu, a susţinut că manualele de religie sunt perfectibile, menţionând că societatea civilă nu ar trebui să iniţieze campanii în presă de criticare a acestora. În dezbaterile aprinse s-au implicat apoi şi diverşi parlamentari.

"La noi, discuţia a fost pusă prost"

"În Europa sunt mai multe modele de a studia religia. În Anglia se pune accent pe istoria religiei, în rest, din Spania până în Italia şi din ţările nordice până în Germania, învăţământul este confesional. Este o practică răspândită", a declarat, pentru "Adevărul", profesorul de teologie Radu Preda. Preda arată că argumentul împotriva învăţământului confesional trebuie cântărit cu mare atenţie şi nu trebuie folosit atunci când el de fapt nu există.

"La noi, discuţia a fost pusă abrupt şi prost (…). Noi avem o problemă cu învăţământul în general, nu religia este elementul cel mai problematic al ariei curriculare. La noi are loc o diluare a calităţii învăţământului gimnazial şi preuniversitar şi vă asigur că religia nu este un element care să agraveze situaţia, ci dimpotrivă", subliniază Radu Preda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite