Relaţia Ungureanu – PDL începe să scârţâie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu, presat să dea bani pentru PDL
Mihai Răzvan Ungureanu, presat să dea bani pentru PDL

Premierul a părăsit, ieri, şedinţa Coaliţiei acuzând presiunile democrat-liberalilor pentru bani. Lista neînţelegerilor dintre Ungureanu şi politicienii din tabăra Puterii este mai lungă.

Premierul Mihai Ungureanu a plecat de la reuniunea Coaliţiei flancat de miniştrii Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cel al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, au afirmat surse politice. Şeful Executivului a fost nemulţumit de faptul că liderii partidelor de la Putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide alocări bugetare către anumite circumscripţii electorale.

Premierul le-a spus acestora că nu trebuie efectuate cheltuieli care nu se justifică şi că solicitările nu pot fi îndeplinite, dar liderii Coaliţiei ar fi replicat că „pe vremea fostului Guvern se putea", susţin sursele citate.

Potrivit acestora, lista cu solicitări cuprinde în special alocări pentru localităţile aflate în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii partidelor aflate la Putere. De asemenea, au existat solicitări de natură financiară pentru primarii angajaţi în alegeri locale.

În urmă cu două săptămâni, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern s-a aflat un proiect de hotărâre care prevedea alocarea către mai multe primării a câtorva zeci de milioane de lei, bani luaţi din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului. Documentul nu a fost însă aprobat în Guvern, premierul cerând amânarea actului normativ.

Vicepreşedintele PDL, Elena Udrea, a susţinut că nu a fost nicio tensiune în şedinţa Coaliţiei, ea susţinând că toţi participanţii au plecat atunci când s-a încheiat şedinţa. O declaraţie similară a făcut şi secretarul general al PDL, Ioan Oltean. În schimb, liderul deputaţilor UNPR, Eugen Nicolicea, a avut o declaraţie nuanţată.

El a afirmat că în şedinţa Coaliţiei nu a avut loc o discuţie despre fonduri care să fie alocate pentru colegii, ci despre ordonanţa care se referă la investiţii pentru lucrări de apă şi canalizare.

Lista neînţelegerilor

Dincolo de conţinutul punctual al discuţiilor de ieri, lista neînţelegerilor dintre Mihai Răzvan Ungureanu şi politicienii din Coaliţie cuprinde din ce în ce mai multe subiecte. Astfel, premierul a anunţat, acum câteva săptămâni, la TVR, că ia în calcul reducerea CAS-ului. La o zi după apariţia lui Ungureanu, preşedintele Traian Băsescu s-a deplasat în Parlament şi a cerut Coaliţiei să găsească soluţii pentru majorarea salariilor.

În explicaţiile ulterioare, Traian Băsescu s-a distanţat din ce în ce mai clar de premier. Şeful statului a afirmat că s-a gândit şi el la reducerea CAS, dar că în acest fel ar fi favorizat doar sectorul particular, în timp ce creşterea salariilor ar remedia situaţia angajaţilor bugetari, care au dus greul în ultimii ani.

Mihai Răzvan Ungureanu s-a contrat şi cu fostul  ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. Premierul a criticat alocările de fonduri pentru piscine, inclusiv în comune unde nu se practică înotul.

Udrea a replicat că proiectele respective nu au fost declanşate de ea şi că ar vrea ca premierul să nu adopte un limbaj specific pentru postul Antena 3.
Nici relaţia cu fostul premier Emil Boc nu pare să fi funcţionat ca unsă. În timp ce Ungureanu se afla într-o întâlnire cu liderii UDMR, în încercarea de a-i determina să revină în Parlament, după scandalul legat de UMF Târgu-Mureş, Emil Boc îi ataca pe liderii Uniunii într-o emisiune televizată.

Cum a început colaborarea

Colaborarea dintre Ungureanu şi Coaliţie a avut derapaje chiar din primele zile. Noul premier le-a cerut partidelor să schimbe total garnitura de miniştri. Solicitarea a fost acceptată de PDL, dar UNPR şi UNPR au refuzat.  Încercarea premierului de a demara cu un guvern 100% nou a eşuat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite