Regulile UE nu vor fi prinse în Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Coaliţiei au semnat un protocol privind Tratatul de stabilitate
Liderii Coaliţiei au semnat un protocol privind Tratatul de stabilitate

Coaliţia majoritară vrea ratificarea Tratatului european prin lege.

Partidele din coaliţie au convenit, prin protocolul de aderare la Tratatul de guvernanţă fiscală, că susţin semnarea de către preşedintele Traian Băsescu a acestui document la Consiliul European de la începutul lunii martie. De asemenea, potrivit protocolului, partidele din Coaliţie  au convenit să susţină în Parlament şi să adoptate legea de ratificare a acestui Tratat până la 31 decembrie 2012.

Protocolul este semnat de liderii PDL, UDMR, UNPR şi grupului minorităţilor şi are lăsat loc liber pentru semnăturile liderilor USL. „Eu sper ca şi PSD, PNL şi PC să semneze acest protocol care face parte dintre temele de interes naţional major", a explicat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

USL are rezerve

Partidele din coaliţie au ajuns la această decizie întrucât adoptarea tratatului prin modificarea Constituţiei, aşa cum a propus, iniţial, Traian Băsescu  ar fi fost dificilă, în condiţiile în care Opoziţianu e de acord cu modificarea Legii fundamentale înainte de alegerile parlamentare. Dacă ar avea sprijinul liderilor Opoziţiei, Puterea ar putea introduce modificările printr-o lege specială, adoptată de Parlament cu două treimi din voturi. În acest fel, actul normativ ar fi mai greu de modificat ulterior. Deocamdată, liderii Opoziţiei afirmă că susţin ratificarea Tratatatului, dar au reţineri mai degrabă faţă de calendarul Puterii. 

USL a organizat, tot ieri, o dezbatere pe tema Tratatului, în cadrul căreia preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a afirmat că dacă România nu semnează în martie Tratatul, „trenul nu este pierdut", întrucât acesta rămâne deschis pentru aderare. El a explicat  că preşedintele Băsescu nu are de ce să semneze la nivel european Tratatul, acest lucru trebuind să îl facă şeful Guvernului, Mihai Răzvan Ungureanu.

„Nu ştiu de ce se grăbeşte domnul Băsescu, eu nu ştiu ce cunoştinţe are el şi câtă economie înţelege el şi ce pricepe din toate acestea. De ce împinge de la spate o ţară să se angreneze într-o aventură. Chiar şi când ai conştiinţa că mergi la tăiere, măcar să ştii şi să înţelegi", a comentat şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite