Refuzat de PNL, Geoană şantajează cu moţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesediştii au încercat din nou să-i convingă pe liberali să colaboreze. Aceştia au spus "pas" Liberalii şi social-democraţii au avut, joi seara, o nouă rundă de negocieri pentru

Pesediştii au încercat din nou să-i convingă pe liberali să colaboreze. Aceştia au spus "pas"

Liberalii şi social-democraţii au avut, joi seara, o nouă rundă de negocieri pentru colaborarea la alegerile din acest an. Liderii PSD au cerut celor de la PNL semnarea imediată a unui protocol de alianţă preelectorală, însă oamenii lui Tăriceanu au refuzat categoric.

Geoană ar fi avertizat că, în acest caz, partidul său va face o opoziţie dură actualului guvern. Surse din conducerea PSD au negat existenţa vreunui protocol scris, dar au admis că la întâlnire s-a discutat despre colaborarea dintre cele două partide.

Echipa PSD (formată din Mircea Geoană, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Titus Corlăţean, Constantin Niţă) s-a prezentat la discuţiile de la Vila Lac 1 cu un protocol scris de colaborare. Ei le-ar fi cerut liberalilor, reprezentaţi prin premierul Tăriceanu, secretarul general Dan Motreanu şi ministrul de interne, Cristian David, să semneze pe loc documentul.

Liderii PNL ar fi refuzat categoric această variantă, motivând că o alianţă asumată cu PSD i-ar dezavantaja la alegeri. Pesediştii i-ar fi avertizat pe liberali că pun prea multe condiţii pentru un partid fără susţinere parlamentară şi că vor intensifica acţiunile de opoziţie, prin depunerea unei moţiuni simple săptămânal şi respingerea tuturor legilor guvernului. Surse din PSD au spus că nu le-au înaintat liberalilor un protocol.

PNL vrea două tururi pentru CJ

Surse din ambele partide au declarat că liderii PNL au evocat posibilitatea ca Executivul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru introducerea a două tururi de scrutin pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene. "Şi aşa o să luaţi toate CJ-urile, iar noi doar două-trei. Vreţi să vă ajutăm să luaţi şi majoritatea primăriilor?", ar fi spus unul dintre membrii delegaţiei PNL. Tăriceanu a arătat, conform surselor menţionate, că, în plan local, filialele partidului său au libertatea de a încheia înţelegeri cu orice formaţiune.

Liderii PNL ar fi lăsat deschisă posibilitatea susţinerii lui Marian Vanghelie în turul al doilea la alegerile pentru Primăria Capitalei, fără să facă o promisiune fermă în acest sens. Întâlnirea de joi s-a încheiat fără vreun rezultat, urmând ca săptămâna viitoare, după Delegaţia Permanentă a PNL, să mai fie organizată o nouă discuţie cu social-democraţii.

"Năstase a dat un pic înapoi"

Surse din PSD au susţinut că la întâlnirea de joi Adrian Năstase, un puternic susţinător al colaborării cu PNL, "a dat un pic înapoi". Mai precis, fostul premier ar fi renunţat la ideea unei colaborări punctuale, preelectorală, cu liberalii. Sursele menţionate au spus că, în urma discuţiilor de joi, printre liderii PSD prinde contur ideea unei opoziţii puternice faţă de guvernul liberal până la alegerile parlamentare, urmând ca apoi PSD şi PNL să discute despre o eventuală colaborare în funcţie de procentele obţinute de fiecare.

Motivaţia strategiei PSD este că după alegeri este mai dificil de conturat o colaborare cu PD-L din cauza lui Traian Băsescu. "Mergem pe o chestiune bărbătească, ne batem parte în parte. Am decis ca fiecare să meargă pe drumul lui", a spus un lider PSD.

Am discutat multe, dar nu am prea ajuns la o concluzie în evaluarea pe care am făcut-o şi unii, şi alţii
Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite