Reformiştii „străinaşi” Şandru şi Guşă l-au scos din sărite pe Ion Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Ion Iliescu a criticat preferinţa din PSD pentru „străinaşii” Lavinia Şandru şi Cozmin Guşă şi se împotriveşte prezenţei lui Şandru pe listele PSD pentru PE.

Surse din partid afirmă că Mircea Geoană l-a acceptat pe Cozmin Guşă pentru  metodele electorale „neconvenţionale”, odată cu pretenţia acestuia de inserare a Laviniei Şandru pe listele PSD pentru PE. 

Fostul preşedinte le-a sugerat celor doi să o ia de la zero în partid, inclusiv lui Cozmin Guşă, cu care a avut controverse deschise pe când era secretarul general al PSD: „Dacă aceşti oameni sunt de bună credinţă (...) să o ia de la bază, să câştige încrederea oamenilor, că au aceleaşi principii şi aceleaşi ţeluri politice şi să meargă cu mâinile suflecate la temelia activităţii politice, să participe la campaniile electorale, să pună afişe, să facă muncă”.

Deocamdată, Cozmin Guşă, consilier al lui Mircea Geoană, nu a depus o cerere de reînscriere în PSD, după cum declară purtătorul de cuvânt, Bogdan Niculescu Duvăz.

Susţinerea pentru candidatura Laviniei Şandru, lider PIN, pentru PE, venită din partea deputatului PSD de Bistriţa, Radu Moldovan, l-a făcut pe fostul şef de stat de răbufnească din nou, după ce în 2008 a mai criticat preferinţa lui Geoană pentru liderii PIN.

„Militanţi, nu oameni paraşutaţi din afară”

Ion Iliescu nu este de acord cu faptul că militanţilor vechi le sunt preferaţi nişte politicieni „paraşutaţi, nişte oameni din afară”. „Mi se pare total nepotrivit pentru un partid ca PSD, când e vorba, acum, de a-şi desemna candidaţii pentru Parlamentul European, să apeleze la străinaşi, la oameni din afara partidului. Este jignitor la adresa membrilor de partid, iar cei doi nu au nimic de-a face cu partidul nostru. Au avut o atitudine ostilă în trecut, creează animozităţi nenecesare”, a declarat Ion Iliescu, citat de Mediafax.

Ion Iliescu: „Adică eu şi Lavinia Şandru? (...) M-aş mira să ajungem în asemenea hal, ca partid”

image

Fostul preşedinte speră că la Comitetul Executiv de săptămâna viitoare „nimeni nu-şi va permite” să vină cu propunerea Laviniei Şandru(foto) . Fostul şef al statului a fost întrebat, la Realitatea TV, până unde ar merge protestul său în caz contrar. „Adică eu şi Lavinia Şandru? Astfel se pune problema? Eu sper ca niciodată în partid să nu se pună în acest fel lucrurile. Eu cred că nu-i trece nimănui prin cap în acest partid să facă o asemenea opţiune, să pună în talgere numele lor şi preşedintele fondator al partidului.

M-aş mira să ajungem în asemenea hal, ca partid”, a răspuns el.

Fostul preşedinte i-a reproşat preşedintelui PSD, Mircea Geoană, faptul că a interpretat salutul său către noul lider liberal, Crin Antonescu, ca pe un „cadou otrăvit”: „O remarcă nefericită”.

Lavinia, condiţia lui Cozmin

Fostul preşedinte s-a lansat în şarja de critici exact înainte de revenirea lui Cozmin Guşă ca strateg electoral în PSD. El era aşteptat ieri la reuniunea liderilor filialelor PSD şi a parlamentarilor de la Braşov. Lideri mai vechi şi mai noi ai PSD spun că fostul preşedinte „are o problemă” cu Guşă, deoarece acesta i-ar fi vorbit urât în multe rânduri, ca de altfel şi lui Adrian Năstase, pe vremea când era membru PSD.

Sursele citate precizează că Năstase a fost cel care l-a adus pe Guşă în partid. Datorită talentelor sale „neconvenţionale” electorale, precum şi a energiei dovedite în campania din 2004, Cozmin Guşă a fost totuşi cooptat de Geoană în echipa de consilieri, spun sursele citate. Insistenţa pentru prezenţa Laviniei Şandru pe liste se datorează unei condiţii formulate de fostul ei şef, Cozmin Guşă, în schimbul serviciilor sale, spun sursele citate.

PIN, noua speranţă a ecologiei?

image

Pe de altă parte cooptarea Laviniei Şandru şi a lui Cozmin Guşă (foto)  este pusă şi pe seama unui calcul pe termen lung, legat de înfiinţarea unui curent ecologist, afiliat PSD, conform tradiţiei stângii.

Adrian Severin, nr. 1 pe lista PSD pentru PE

Listele PSD pentru Parlamentul European cuprind 58 de nume şi vor fi avizate de secretarul general PES, Philip Cordery, aflat în aceste zile la Bucureşti. Comitetul Executiv din 8 aprilie va vota lista, prilej la care s-ar putea discuta şi propunerea vizând candidatura Laviniei Şandru.

Europarlamentarul Adrian Severin, fost ministru de Externe, este cel care ar putea deschide lista PSD  pentru PE. O propunere nouă este cea a trezorierului PSD, Aristide Roibu, în timp ce este dată ca sigură menţinerea candidaturilor actualilor europarlamentari PSD: Victor Boştinaru, Gabriel Creţu, Corina Creţu, Ioan Mircea Paşcu, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Silvia Ţicău, Lucian Antochi, Vasilica Dăncilă.   
 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite