Reformele lui Băsescu intră în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a vorbit despre revizuirea Constituţiei şi despre regionalizare, în absenţa Opoziţiei
Traian Băsescu a vorbit despre revizuirea Constituţiei şi despre regionalizare, în absenţa Opoziţiei

Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut ieri, în plenul Legislativului, lipsa unei majorităţi pentru revizuirea Constituţiei şi regionalizare şi le-a urat parlamentarilor Puterii vacanţă plăcută. PSD şi PNL au boicotat discursul despre modificarea Legii fundamentale susţinut de şeful statului în faţa celor două Camere ale Parlamentului.

Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au preferat să îşi cheme deputaţii şi senatorii la sala grupului parlamentar PSD. Opoziţia a boicotat şedinţa după ce i-a cerut preşedintelui să renunţe la reorganizarea administrativă, iar Constituţia să fie lăsată în grija viitorului Parlament ce va rezulta în urma alegerilor.

Rămas în sală cu parlamentarii PDL, UDMR, UNPR şi cei ai minorităţilor naţionale, Băsescu le-a expus argumentele revizuirii, principalul obiectiv invocat fiind punerea în aplicare a referendumului din 2009 referitor la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. „Mi-aş dori să găsiţi acel consens cu Opoziţia pe care eu nu l-am găsit, ca măcar obiectivul referendumului să fie realizat", le-a cerut el democrat-liberalilor şi udemeriştilor.

Nici PDL nu are apetit pentru regionalizare

Traian Băsescu s-a referit la propunerile respinse de Curtea Constituţională, afirmând că speră ca parlamentarii să le reformuleze astfel încât acestea să fie acceptate de judecătorii constituţionalişti. El a insistat pe ideea restrângerii imunităţii parlamentare la declaraţiile politice, prin eliminarea avizului Camerei Deputaţilor şi Senatului în cazul arestării, reţinerii şi percheziţiei. „Eliminarea imunităţii este esenţială pentru credibilitatea Parlamentului.

Cetăţenii cred că parlamentarii beneficiază de imunitate, foarte puţini ştiu că un parlamentar trebuie să meargă la Parchet ca orice cetăţean şi doar în cazul arestării este nevoie de încuviinţarea Camerei din care face parte", a susţinut Băsescu. „Cred că nimeni nu se fereşte de o astfel de modificare, pentru că nu cred că avem oameni în situaţia de a fi arestaţi. Ar fi o mare greşeală dacă nu aţi accepta limitarea la declaraţiile politice", le-a mai spus Băsescu deputaţilor şi senatorilor Puterii.

Preşedintele a mai susţinut că actuala Constituţie este depăşită de realitatea politică, întrucât i se cere să fie neutru în relaţia cu partidele, dar pe de altă parte, este la mâna unei majorităţi care-l poate suspenda. În acest context, el a spus că este normal ca preşedintele să-şi asigure o majoritate parlamentară pentru a-şi putea duce la capăt programul în baza căruia a fost ales, explicând astfel şi introducerea avizului obligatoriu al Curţii Constituţionale în cazul suspendării.

Şeful statului a mai pledat pentru eliminarea prezumţiei de avere licită, reluând argumentele potrivit cărora România are obligaţii faţă de UE în sensul modificării procedurilor de confiscarea a averilor ilicite. „La nivelul statelor UE există soluţia de inversare a sarcinii probei pentru cei care au fost condamnaţi la minimum un an de închisoare şi este reglementat dreptul statului de a merge la confiscarea extinsă a averii", a mai susţinut el. 

Băsescu a mai spus că, din punctul său de vedere, reorganizarea nu este un obiectiv abandonat, deşi a remarcat o lipsă de „apetit" chiar şi din partea PDL, pe lângă refuzul UDMR. „Când nu mai reuşesc să vorbesc cu partidele încep să vorbesc public. Reorganizarea este un subiect discutat demult cu premierul. Nu este un obiectiv abandonat, chiar dacă nu avem majoritate acum", le-a transmis el parlamentarilor, adăugând că în septembrie, după vacanţă, discuţiile vor fi reluate.

"Băsescu a fost în faţa a ceea ce înţelege el prin Parlament, a fost în faţa Marii Adunări Naţionale pe care o constituie PDL şi transfugii.''
Crin Antonescu preşedinte PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite