Reformarea UDMR, sabie cu două tăişuri pentru Marko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maghiarii au mai multe proiecte prin care să dea mai multă putere organizaţiilor locale

un rol decizional mai important reprezentanţilor UDMR din teritoriu, respectiv prin întărirea atribuţiilor Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), adevărat "miniparlament" al UDMR şi prin constituirea unui Birou Politic Executiv cu caracter permanent.
"Putem învăţa de la PSD"
Toate acestea în dauna celor 11 membri care formează actualul Consiliu Operativ al Uniunii, o structură cu atribuţii extraordinare, a cărei sferă de influenţă s-a extins treptat de-a lungul anilor în mai toate compartimentele de activitate ale Uniunii. "Consiliul Operativ a devenit altceva decât ce s-a gândit iniţial. La început se ocupa cu situaţii de criză, acum nu se ia nicio decizie fără avizul său. A ajuns o structură în care alegerea membrilor s-a făcut pe principii corporatiste", ne-a declarat senatorul Peter Eckstein Kovacs, şeful platformei liberale din UDMR.
Senatorul este cunoscut pentru criticile sale la adresa conducerii centrale, în special pentru atacurile vizându-l pe Laszlo Borbely, vicepreşedinte executiv al UDMR. Liberalul udemerist a precizat că va propune un nou sistem de desemnare a membrilor Consiliului Operativ, care să permită cooptarea la actul decizional şi a delegaţilor regionali ai Uniunii. "Putem învăţa de la PSD", a mai spus Eckstein Kovacs, amintind de modelul organizatoric al social-democraţilor. O altă propunere pe care platforma liberală o va susţine se referă la introducerea obligativităţii alegerilor interne, până acum opţională atât la nivelul stabilirii componenţei tuturor structurilor Uniunii, cât şi pentru toate listele cu candidaţi, "de la cei parlamentari până la aleşii locali, primar, consilier local sau judeţean".
Schimbarea are mulţi adepţi în UDMR
"Ideile domnului Eckstein Kovacs se mulează în bună măsură pe ale noastre", ne-a declarat, la rândul său, Nagy Zsolt, vice executiv şi unul dintre exponenţii curentului de refomare şi modernizare a Uniunii. Potrivit lui Nagy, actualul sistem de conducere al UDMR este cam învechit, nemaiputând să răspundă flexibil noului context politic. "Vom propune modernizarea structurilor Uniunii pe două paliere. Avem nevoie de un for politic de decizie, un Birou Executiv, un birou politic lărgit care să fie capabil de a decide rapid şi eficient, care să se întrunească chiar săptămânal, nu periodic. Actualul Consiliu Operativ îşi poate păstra caracterul de for extraordinar", ne-a precizat vicele Uniunii. Cel de-al doilea palier de refomare priveşte o lărgire a reprezentativităţii bazei UDMR în CRU. În aceeaşi măsură, vicele udemerist îşi propune atragerea asociaţiilor civice maghiare sub umbrela Uniunii prin accederea acestora la actul de decizie al formaţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite