Referendumul ucide alegerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a convocat "poporul" pentru introducerea votului uninominal exact pe 25 noiembrie, data alegerilor europarlamentare Decizia preşedintelui Traian Băsescu de a organiza un

Traian Băsescu a convocat "poporul" pentru introducerea votului uninominal exact pe 25 noiembrie, data alegerilor europarlamentare

Decizia preşedintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru introducerea scrutinului uninominal în sistem majoritar aruncă România într-o nouă situaţie confuză. Guvernul a anunţat deja că îşi angajează răspunderea pe un vot mixt - uninominal şi de listă.

Asociaţia "Pro Democraţia", iniţiatoarea legii acceptate de majoritatea partidelor parlamentare, atrage atenţia PD că ar putea compromite reforma electorală sprijinind proiectul şefului statului pe aceeaşi temă.
Preşedintele Băsescu a semnat, ieri, decretul de convocare a referendumului pentru introducerea scrutinului uninominal în sistem majoritar.

Consultarea populară este programată pentru 25 noiembrie, ziua în care se vor desfăşura şi alegerile europarlamentare. Liderii principalelor partide au avertizat deja că suprapunerea celor două scrutine ar putea eclipsa dezbaterea pe teme europene.

Mai mult, formaţiunile parlamentare se tem că derularea concomitentă a celor două campanii i-ar favoriza pe democraţi din cauza implicării şefului statului. Inutilitatea convocării referendumului, atâta vreme cât proiectul de lege privind uninominalul urmează să intre în dezbaterea Senatului, este afirmată de toate partidele, cu excepţia PD şi PLD.

Uninominal majoritar versus vot mixt

Preşedintele urmăreşte introducerea sistemului electoral majoritar, cu două tururi de scrutin, ale cărui inconveniente au fost puse în evidenţă de nenumărate ori. Este vorba de lăsarea unei părţi a electoratului în afara sferei de reprezentare parlamentară, întrucât se aplică principiul "câştigătorul ia totul" ("the winner takes it all").

De pildă, partide care au obţinut voturile a 30-35% din alegători vor câştiga 60% din fotoliile parlamentare, în vreme ce formaţiuni care adună 10-12 procente nici măcar nu intră în Legislativ. Avantajul unui astfel de sistem electoral este acela că favorizează coagularea unor largi majorităţi parlamentare, care vor genera guvernări stabile. De remarcat este şi faptul că majoritatea statelor occidentale nu folosesc un astfel de sistem.

Proiectul asupra căruia guvernul îşi va asuma răspunderea introduce un sistem electoral mixt. Potrivit acestuia, o parte din parlamentari vor fi aleşi în circumscripţii uninominale, iar restul pe liste de partid. Astfel, se elimină riscul diminuării până la dispariţie a rolului partidelor. Aceasta s-ar putea întâmpla prin intrarea în parlament a unor personalităţi care vor acţiona exclusiv după propriile interese.

"Nu compromiteţi reforma electorală!"

Asociaţia "Pro Democraţia" îşi exprimă îngrijorarea faţă de retragerea sprijinului PD pentru proiectul de lege privind introducerea votului în circumscripţii uninominale.

"Deşi neoficializat încă, gestul PD este de natură să vicieze demersul de reformare a sistemului electoral şi, deci, de reformare a clasei politice româneşti", se arată într-un comunicat de presă al APD. "Pro Democraţia" solicită reprezentanţilor tuturor partidelor şi, în principal, pediştilor abordarea cu responsabilitate a reformei electorale, îndemnându-i să nu dea curs tentaţiei populismului şi a politicianismului.

>> Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi?

întrebarea de la referendum

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite