Referendumul: alba-neagra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 19 mai 2007, la referendum  s-au prezentat 44,45% din  alegători. 74,48% au votat împotriva demiterii lui Traian Băsescu
Pe 19 mai 2007, la referendum s-au prezentat 44,45% din alegători. 74,48% au votat împotriva demiterii lui Traian Băsescu

Până la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu au rămas doar 13 zile, însă Guvernul României n-a reuşit să stabilească regulile după care se va desfăşura scrutinul de pe 29 iulie.

Modul în care urmează să se desfăşoare referendumul care vizează înlăturarea lui Traian Băsescu din fotoliul de şef al statului este încă învăluit în ceaţă. Preşedintele suspendat de „Coaliţia 256" le-a scris vineri preşedintelui interimar, premierului şi şefilor celor două Camere, cerându-le să limpezească regulile după care se va desfăşura referendumul programat pe 29 iulie.

„Este vorba, în primul rând, despre regulile de validare a referendumului, numărul şi locul de amplasare a secţiilor de votare din ţară şi din străinătate, formula de reprezentare în comisiile din secţiile de votare şi durata efectivă a votării", a punctat Băsescu.

Problema numărului de votanţi este departe de a fi tranşată. Conform datelor furnizate de ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, există, în acest moment, 18.308.612 cetăţeni cu drept de vot, însă nu se ştie cu exactitate  „câţi dintre ei se află în România şi câţi sunt în străinătate". Ioan Rus a precizat că lista care cuprinde cetăţenii cu drept de vot, inclusiv pe cei care împlinesc 18 ani până la data referendumului, va fi definitivată pe 24 iulie, cu doar cinci zile înaintea scrutinului.

Lupta pentru validare

Cvorumul pentru validarea referendumului a generat o nouă dispută între USL şi susţinătorii lui Băsescu. Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, săptămâna trecută,  că legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură o prezenţă de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Astfel, conform hotărârii magistraţilor constituţionali, 9.154.307 dintre alegători trebuie să vină la vot pentru ca referendumul să fie valid. Această decizie a dus la organizarea unei noi sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Senatorii şi deputaţii şi-au întrerupt astăzi vacanţa pentru a pune în acord legislaţia privind referendumul cu decizia CCR. Acest fapt vine ca urmare a promisiunilor făcute miercuri, 11 iulie, la Bruxelles, de Ponta, în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, germanul Martin Schulz (liderul Grupului Socialist, formaţiune din care face parte şi PSD).

„Voi transmite opinia mea şi preşedintelui interimar, Crin Antonescu, că referendumul va trebui să respecte decizia Curţii Constituţionale. Pentru că preşedintele Schulz m-a întrebat dacă nu cumva Parlamentul nu va lua o decizie sau va decide după 29 iulie, l-am asigurat că orice referendum organizat în România, potrivit procedurilor standard, trebuie validat de CCR. Iar Curtea, pe 30 iulie, după referendum, va confirma rezultatele dacă 50% din populaţie se prezintă la urne", spunea Ponta la Bruxelles.

După două zile, el şi-a schimbat discursul, la Antena 3. „Nu am angajat la Bruxelles promisiunea că va fi prag la referendum. Am explicat sistemul, am explicat punctul meu de vedere şi, de altfel, am solicitat întrunirea celor doua Camere", preciza, vineri, Ponta.

În acelaşi context, premierul a reiterat că referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu ar trebui validat cu majoritatea voturilor celor prezenţi la urne.
„Dacă n-or să vină nouă milioane de români, intrăm aici într-o bătălie juridică în care CCR, în 2007, a spus foarte clar că referendumul de demitere este valid cu majoritatea celor prezenţi; de altfel, în 2007, nu au fost 50% la referendum, dar referendumul a fost valid, atunci câştigat de Traian Băsescu", a precizat Ponta. În prezent, este în vigoare o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta care a eliminat cvorumul la referendum.

Două zile de vot

Presaţi de Bruxelles să respecte decizia Curţii Constituţionale, parlamentarii USL caută soluţii pentru ca referendumul să fie valabil. Georgică Severin, senator PSD, a propus ca referendumul să fie organizat pe durata a două zile: „Mi se pare o soluţie pentru asigurarea cvorumului, în condiţiile în care CCR a stabilit că trebuie să fie prezenţi jumătate plus unu din numărul total de alegători". Iniţiativa USL a primit şi girul preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu. „Cred că două zile ar fi realist, pentru că experienţa a arătat şi, mai ales, suntem într-o perioadă de vară şi lumea merge mai greu, se mobilizează mai greu", a spus Iliescu.

Legea referendumului nu face referire la numărul de zile în care se poate desfăşura consultarea populară. În cazul tuturor tipurilor de referendum există însă o menţiune care precizează că „scrutinul se va deschide la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00".

Referendum cu repetiţie

USL şi-a luat măsuri de siguranţă în cazul în care referendumul este invalidat. Astfel, într-o hotărâre a Parlamentului  din 6 iulie, publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial, se arată că, în cazul invalidării referendumului, Parlamentul va decide ce se va întâmpla în continuare. „În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat", menţionează art. 3.

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a admis posibilitatea repetării referendumului, în cazul în care acesta este invalidat de CCR. „E posibil ca, dacă nu va exista un vot clar la referendum, adică, de fapt, nu va exista cvorumul pentru a lua o decizie într-un fel sau altul, va trebui ca Parlamentul să decidă fie pentru organizarea unui alt referendum, fie să se adopte o altă soluţie", a spus Surupăceanu la B1 TV.

"L-am asigurat (n.r. - pe Martin Schulz) că orice referendum trebuie validat de Curtea Constituţională, iar  Curtea, după referendum, va confirma rezultatele dacă 50% din populaţie se prezintă la urne.''
Victor Ponta 11 iulie 2012

''Nu am angajat la Bruxelles promisiunea că va fi prag la referendum.''
Victor Ponta 13 iulie 2012

UE va recunoaşte doar rezultatul validat de CCR

Validarea referendumului trebuie făcută de Curtea Constituţională a României. Aceasta este aşteptarea Comisiei Europene, au declarat, pentru „Adevărul", surse europene.  „Rolul Curţii Constituţionale a României este fundamental, iar pentru Executivul de la Bruxelles, respectarea deciziilor ei este o chestiune esenţială", au adăugat sursele citate.

Cea mai dură sancţiune despre care se vorbeşte în privinţa României este aplicarea articolului 7 din Tratatul UE, care se referă la posibilitatea suspendării voturilor în Consiliul European. Articolul 7 se poate invoca în cazul situaţiilor în care în mod repetat nu sunt respectate regulile unui stat de drept. „Articolul 7 este o armă la dispoziţia statelor membre. Toate instrumentele din tratat sunt valabile şi pentru Comisia Europeană", a mai indicat sursa citată.

Diaspora, lăsată cu puţine secţii de votare

Românii din străinătate vor avea mult mai puţine secţii de vot în care îsi vor putea exprima opţiunea la referendumul din 29 iulie. Dacă la alegerile prezidenţiale din 2009 au existat 294 de secţii, acum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a stabilit doar 150 de secţii de votare. În ţările în care sunt stabiliţi cei mai mulţi români, Italia şi Spania, vor fi organizate doar şapte, respectiv nouă  secţii de votare, în timp ce teatrele de operaţiuni din Afganistan, acolo unde România are trupe detaşate, vor beneficia de opt secţii.

În Franța sunt doar cinci secţii de vot: două la Paris, câte una la Marsilia, Lyon şi Strasbourg, față de nouă în 2009. În SUA sunt patru secții, la Los Angeles, Chicago, New York şi Washington. În comparaţie, la alegerile legislative din 2009 au fost 28 de secții de vot.

Reprezentanţi ai românilor din diaspora au reacţionat vehement la decizia Guvernului. FADERE (Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa) critică reducerea numărului secţiilor de votare în afara ţării, precizând că doar pentru Spania şi Italia acestea au fost reduse cu 80%.

„Este pentru prima dată în istoria postdecembristă când un guvern al României reduce numărul secţiilor de votare în diaspora. Până acum numărul secţiilor a crescut mereu în funcţie de numărul românilor din diaspora", se arată în comunicat. În replică, MAE a solicitat ambasadelor şi consulatelor ca până astăzi, la ora 16.00, să analizeze necesitatea suplimentării secţiilor de votare din străinătate.

La referendumul din 2007, ministrul de externe de atunci, Adrian Cioroianu, a suplimentat numărul secţiilor de votare din străinătate, de la 159 la 176, în urma protestelor diasporei, iar la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, MAE a organizat 184 de secţii de votare în străinătate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite