Referendum cu program prelungit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deciziile luate ieri de judecătorii Curţii au fost favorabile social-liberalilor
Deciziile luate ieri de judecătorii Curţii au fost favorabile social-liberalilor

Curtea Constituţională a hotărât ieri că intervalul orar în care se votează poate fi mai mare. Astfel, românii se vor putea prezenta la urne între orele 7.00 şi 23.00.

Stabilirea regulilor referendumului de duminică, ce vizează demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, şi-a consumat ieri un nou episod. Plenul Curţii Constituţionale a analizat obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, formulată de 63 de parlamentari ai PDL. În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, magistraţii constituţionali au decis că referendumul se va prelungi cu patru ore. Astfel, procesul de vot va începe la ora 7.00 şi se va finaliza la ora 23.00, faţă de intervalul orar stabilit iniţial, ce se întindea între orele 8.00 şi 20.00. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României.

Premierul Victor Ponta a catalogat drept normală hotărârea Curţii, şi a criticat, din nou, decizia liderilor PDL de a contesta această prevedere. „Era absolut normal, de bun-simţ, să fie această decizie. Este lipsit total de bun-simţ să conteşti aşa ceva ceva la Curtea Constituţională. Nu pot înţelege ce era în mintea celor care au contestat şi care au decis boicotarea lucrului cel mai democratic într-o ţară: votul", a spus Ponta.

PDL nu contestă deciziile Curţii

De cealaltă parte, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, pentru Realitatea Tv, că formaţiunea pe care o conduce nu va discuta deciziile Curţii Constituţionale (CCR).

„Noi (PDL) am considerat că au fost schimbate regulile jocului în timpul jocului. Din punctul nostru de vedere, Legea referendumului este destul de clară: toate măsurile organizatorice ar fi trebuit luate până în 16 iulie, dar nu contestăm deciziile CCR", a spus Blaga.

Întrebat cu ce încurcă  decizia Curţii strategia PDL la referendum, Blaga a replicat: „Nu ne încurcă în niciun fel. Nu pot să declar că ne încurcă în vreun fel deciziile CCR. PDL a declarat foarte clar că nu poate fi de acord cu acest referendum, iniţiat de cei 264 de parlamentari".

Pe aceeaşi voce a vorbit şi prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda. Acesta a precizat că PDL şi-a atins obiectivul, acela că Guvernul nu are dreptul să intervină cu ordonanţe de urgenţă referitoare la referendum. „Punctul de vedere al PDL îl cunoaşteţi, niciodată nu am comentat deciziile Curţii Constituţionale, dar PDL şi-a atins obiectivul, acela că încă o dată Curtea Constituţională a spus că orice modificare a regulilor în timpul jocurilor nu este permisă, arătând că nu are dreptul Guvernul României să intervină cu ordonanţe de urgenţă referitoare la referendum, acesta fiind atributul Parlamentului", a spus Preda.

Tot în cadrul şedinţei de ieri, judecătorii au respins şi o altă sesizare formulată de PDL, prin care se cerea constatarea faptului că extinderea intervalului pentru votare nu poate fi aplicabilă referendumului din această duminică.
Parlamentul va decide calea de urmat PDL a mai atacat la Curtea Constituţională articolul 3 din hotărârea Parlamentului prin care se stabilesc data şi condiţiile referendumului pentru demiterea preşedintelui.

Potrivit articolului amintit, „în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat". Judecătorii constituţionali au găsit neîntemeiată contestaţia PDL şi acceptă ca Parlamentul să decidă calea de urmat în situaţia în care referendumul va fi invalidat.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului, fiind menţinută forma adoptată în plenul Senatului, cu extinderea intervalului orar de votare. În ziua imediat următoare, PDL a depus contestaţia referitoare la legea care modifică ordonanţa de urgenţă în sensul stabilirii programului de vot la referendum.

O victorie şi pentru PDL

Faţă de hotărârea privind programul referendumului, magistraţii Curţii Constituţionale  au declarat neconstituţională decizia conform căreia Guvernul poate decide prelungirea programului secţiilor de votare. Doar Parlamentul, prin lege, poate modifica acest interval orar, au decis magistraţii constituţionali.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite