“Referendum pentru Constituţie în ziua alegerilor locale, o nouă manipulare marca Băsescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Horia Rusu îl acuză pe Traian Băsescu de o nouă manipulare prin organizarea unui referendum de revizuire a Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile locale din iunie 2012. Preşedintele este acuzat că recurge din nou la aceeaşi tactică de a obţine avantaje electorale pentru PDL, aşa cum a făcut şi în 2009, când a convocat plebiscit pentru Parlamentul unicameral în ziua scrutinului pentru preşedinţie.

"Traian Băsescu vrea o Constituţie după chipul şi asemănarea lui. După ce a distrus economia, educaţia şi administraţia publică, Traian Băsescu vrea să distrugă şi Constituţia", se arată într-un comunicat de presă. "Traian Băsescu deturnează esenţa democratică a referendumului. Dintr-o consultare pe subiecte de interes public, referendumul a devenit un atu electoral, pe care președintele îl foloseşte în competiția cu adversarii săi politici. A procedat în acest fel şi în 2007, la alegerile europene (atunci când a convocat referendum pentru introducerea votului uninominal, n.r.), şi în 2009, la cele prezidențiale", mai precizează sursa citată.

"O Constituţie nu poate fi tratată ca nota de subsol, adică pusă pe lista de puncte de bifat, în aceeaşi procedură cu cea de alegere a funcţiilor de reprezentativitate a comunităţilor locale", declară Gheorghe Piperea, membru al Comsiei pentru o nouă Constituţie, constituită la iniţiativa Fundaţiei Horia Rusu.
Piperea mai susţine că o legea fundamentală este prea importantă pentru a fi "rezolvată" de o comisie prezidenţială şi de o hotărâre de guvern, acuzând actuala Putere că doreşte confiscarea acestui proiect şi utilizarea lui "ca levier politic şi electoral al unei singure forţe politice".

Ce vrea Băsescu

Traian Băsescu a declarat, duminică, la Covasna, unde se afla într-o vizită privată, că va transmite Parlamentului proiectul de modificare a legii fundamentale după Paşte, iar refrendumul pentru revizuirea ar trebui să aibă loc în iunie 2012, odată cu alegerile locale. Printre propunerile de modificare ale Comisiei prezidenţiale figurează aplicarea referendumului din decembrie 2009 referitor la introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300.

Pornind de la experienţa din mai 2007, actuala Putere mai doreşte dizolvarea automată a Legislativului în cazul în care suspendarea preşedintelui este invalidată la referendumul de demitere. Băsescu mai vorbeşte şi despre reglementarea regiunilor de dezvoltare, însă susţine că acestea vor fi concepute pe criterii sociale şi economice, şi nu preia proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea administrativă. Băsescu mai vrea introducerea în Constituţie a limitei deficitului bugetar de 3% din PIB. Băsescu a mai susţinut că este dispus să demisioneze pentru a reveni la mandatul prezidenţial de patru ani şi pentru a recupla alegerile generale cu cele prezidenţiale.

Actuala Putere nu are însă majoritatea parlamentară necesară adoptării proiectului de modificare a legii fundamentale. Înainte de convocarea referendumului, proiectul trebuie adoptat de Legislativ cu o majoritate de cel puţin două treimi.

Constituţia aprobată în 1991 a fost revizuită în 2003, pe vremea guvernării Năstase. Atunci au fost introduse mai multe prevederi care vizau aderarea României la NATO şi UE, dar şi limitarea imunităţii parlamentare astfel încât aceştia pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, încuviinţare care este necesară doar în cazul arestării, percheziţiei şi a reţinerii. Parlamentarii au decis atunci prelungirea mandatului prezidenţial la cinci ani şi decuplarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare, iar la insistenţele PD a fost inclus un articol special prin care se preciza că preşedintele nu-l poate revoca pe primul ministru, articol ce avea să se întoarcă împotriva lui Traian Băsescu, în conflictul cu premierul Tăriceanu. Din cauza prezenţei slabe la vot, referendumul din 2003 a fost prelungit pe două zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite