Războiul papioanelor: Ponta bate în retragere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Deşi ordonanţa de urgenţă prin care ICR  trece în subordinea Senatului rămâne în vigoare, premierul a declarat că nu vrea să-l schimbe pe Patapievici din fruntea institutului.

Scandalul creat de ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Ponta a hotărât mutarea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea preşedinţiei în cea a Senatului este departe de a se fi încheiat. După ce o mare parte a societăţii civile, în frunte cu numeroase personalităţi din domeniul cultural, a protestat vehement faţă de ordonanţă, liderii USL au încercat, ieri, să calmeze situaţia. Premierul Victor Ponta a anunţat că nu are de gând să-l schimbe pe Horia Roman Patapievici din funcţia de preşedinte al ICR: „Domnul Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează".

Tot ieri, liderii grupurilor parlamentare PSD şi PNL i-au chemat la discuţii pe cei din conducerea ICR, dar întâlnirea a fost contramandată. „Noi am solicitat ca presa să fie prezentă la această întrevedere întrucât problema pusă în discuţie este intrată deja în domeniul public, fiind dezbătută atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Domnul senator Ilie Sârbu a refuzat această solicitare şi, drept urmare, întâlnirea nu a mai avut loc. Noi nu avem ce să negociem, ordonanţa Guvernului Ponta trebuie retrasă pentru că trecerea ICR în subordinea Senatului este o politizare inacceptabilă. Aici nu este vorba de persoane, ci de păstrarea structurii de funcţionare a institutului", ne-a declarat Horia Roman Patapievici.

Mircea Mihăeş, vicepreşedintele ICR, este şi mai categoric: „Voiau, probabil, să ne propună un târg, o înţelegere secretă, prin care noi să rămânem în continuare la ICR, dar în subordinea Senatului, cum prevede ordonanţa de urgenţă. Noi nu facem târguri pe ascuns. Se încearcă o politizare a Institutului Cultural Român şi noi nu vrem să fim părtaşi la aşa ceva".

Traducători din toată lumea, solidarizaţi cu ICR

În tot acest cadru, mişcarea de protest declanşată faţă de ordonanţa de urgenţă care a hotărât trecerea ICR în subordinea Senatului creşte în amploare de la o zi la alta. Regizorul Lucian Pintilie s-a alăturat şi el zecilor de personalităţi din cultura românească care şi-au manifestat dezacordul faţă de hotărârea Guvernului Ponta.

„Cred că pentru nimic în lume nu trebuie scăpat acum prilejul de a interzice politicului să patroneze viaţa şi creaţia noastră. Politicienii au făcut o gafă enormă. Politicul se insinuează şi apoi posedă. Trebuie izgonit. Această coalizare în jurul ICR poate deveni un moment de luciditate colectivă", a declarat Pintilie pentru filmreporter.ro. De asemenea, Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, a emis, ieri, un comunicat prin care îşi manifestă dezacordul faţă de graba Guvernului Ponta de a „strica un organism care merge foarte bine".

Scandalul ia amploare şi în plan internaţional. Nu mai puţin de 52 de traducători din toată lumea, care au colaborat în ultimii ani cu ICR traducând scriitori români, au semnat ieri o petiţie pe care i-au trimis-o premierului Victor Ponta.

Mobilizarea susţinătorilor ICR este la fel de hotărâtă şi în mediul virtual. Petiţia online lansată vineri împotriva ordonanţei care vizează ICR-ul ajunsese aseară la peste 2.800 de semnături, cu mai mult de 1.500 de semnături faţă de ziua precedentă.  Majoritatea celor care s-au solidarizat cu conducerea ICR acuză graba suspectă a Guvernului Ponta de a schimba organizarea unei instituţii care funcţiona. „Asistăm la o reglare de conturi de cea mai joasă speţă. E anormal să faci o schimbare radicală în funcţionarea ICR atât timp cât acest institut merge bine", spune regizorul Cristi Puiu.

Bilanţul ICR sub conducerea lui Horia Roman Patapievici este, într-adevăr, unul impresionant. Numai anul trecut, Institutul Cultural Român a organizat 859 de evenimente în străinătate şi 111 evenimente în România, implicând, în total, 2.670 de artişti şi personalităţi culturale, şi a publicat la edituri din străinătate 65 de cărţi ale unor autori români.  

"Se încearcă o politizare a Institutului Cultural Român şi noi nu vrem să fim părtaşi la aşa ceva.''
Mircea Mihăeş vicepreşedinte ICR

970 de evenimente culturale a organizat ICR numai pe parcursul anului trecut, din care 859 au avut loc în străinătate.

Antonescu continuă războiul cu intelectualii

Scandalul declanşat în jurul ICR a provocat o nouă ieşire a lui Crin Antonescu la adresa celor numiţi „intelectualii lui Băsescu". Liderul liberal a avut mai multe declaraţii de acest fel în ultimii ani:
- 15 iunie 2012: „PDL-iştii se văitau că e criză, dar care a fost prioritatea lor? Au cocoţat în fruntea unor instituţii nişte propagandişti de doi lei pentru a împroşca cu noroi" (declaraţie făcută la adresa conducerii ICR, într-o emisiune la Antena 3).
- Octombrie 2011: „Pleşu şi Liiceanu nu au curaj să protesteze la mitocăniile cele mai odioase pe care cineva care e şef al statului le face la adresa istoriei pentru că sunt laşi şi e mai greu să-l înjuri pe stăpânul pe care, în fine, ţi l-ai căutat de pe timpul lui Ceauşescu, dar l-ai găsit abia acum".
- Mai 2011: „Nu eu m-am adresat memoriei slujitoare a fostei Securităţi, ci Andrei Pleşu. Nu eu am fost apostol al filosofiei marxiste până când a fugit din ţară, ci Vladimir Tismăneanu. Nu putem să acceptăm în faţa oamenilor care vor să cunoască istoria ţării lor lecţii de antomunism de la Băsescu, Boc, Pleşu, Tismăneanu".



Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite