Războiul nervilor în Alianţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Greii" PD, Vasile Blaga şi Adriean Videanu, bat în retragere şi vor pace cu Tăriceanu În Alianţă, tensiunea a atins cote maxime. Premierul menţine tăcerea asupra restructurării

"Greii" PD, Vasile Blaga şi Adriean Videanu, bat în retragere şi vor pace cu Tăriceanu

În Alianţă, tensiunea a atins cote maxime. Premierul menţine tăcerea asupra restructurării guvernamentale, gândindu-se serios şi la varianta unei reconcilieri cu PD.

Tăriceanu ar putea face anunţul în acest weekend, dar există şi varianta amânării momentului până după Paşte. Democraţii emit însă semnale publice, potrivit cărora, PD va face parte din viitorul Cabinet. Secretarul general al democraţilor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, la Craiova, că cea mai bună soluţie ar fi o împăcare între liberali şi pedişti, pentru că un Executiv al Alianţei va trece cu o largă majoritate de parlament.

Călin Popescu Tăriceanu analiza încă, ieri, posibilitatea unei restructurări guvernamentale care să-i păstreze în schemă pe miniştrii PD. Şeful Executivului era prins la mijloc între presiunile echipei de consilieri Finkelstein - Silberstein, care militau pentru o împăcare cu democraţii, cele ale majorităţii liderilor partidului - care cereau un guvern PNL-UDMR, şi temerile că PSD ar putea să voteze împotrivă în parlament.

Liderul PNL l-a chemat de urgenţă în ţară pe preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu - plecat într-o vizită oficială în China - cu care a discutat câteva ore în biroul său de la Palatul Victoria. Se pare că Tăriceanu a amânat momentul anunţării reconfigurării Cabinetului şi pentru a avea ocazia de a se sfătui cu Olteanu. În tot acest interval, premierul i-a ţinut la distanţă pe ceilalţi membri ai conducerii partidului, cărora nu le-a comunicat nici pe cine ar prefera în fruntea ministerelor Cabinetului restructurat. Chiar şi aşa, cea mai mare parte a grupării radicale dădea în continuare ca sigură eliminarea PD din guvern. Membrii ei susţineau, ieri, că, în urma discuţiei cu Bogdan Olteanu, premierul ar putea trimite, în acest weekend, parlamentului, scrisoarea oficială privind restructurarea, eclipsând astfel şi congresul Partidului Liberal Democrat, în care Theodor Stolojan va fi ales preşedinte.

Vicepreşedintele Crin Antonescu a declarat, la un post de televiziune, că primul-ministru va veni cu un guvern restructurat până la sfârşitul săptămânii, pentru a fi validat în Legislativ până miercuri. Alţi câţiva liberali vorbeau însă despre posibilitatea ca anunţul să fie făcut după Paşte.

Blaga: Un guvern PNL-PD va trece de parlament

"Pot să vă garantez un lucru şi trebuie să fim expliciţi: un guvern PD-PNL trece cu o largă majoritate în parlament. Cei care încearcă să facă jocuri, adică PSD-ul, nu vor vota împotriva unui astfel de guvern, pentru că vor rămâne la jumătatea mandatelor din parlament. PSD nu va vota împotriva unui guvern al Alianţei", a declarat, ieri, la Craiova, secretarul general al PD, Vasile Blaga, citat de Mediafax.

El a lăsat să se înţeleagă că, în cazul unui Executiv mai suplu, partidul va renunţa la anumite portofolii, aşa cum va face "toată lumea". La rândul său, preşedintele PD, Emil Boc, a spus că Alianţa există "în drept", deşi "în fapt" sunt probleme. "Suntem parteneri în Alianţă, am rămas fideli principiilor acesteia şi, în consecinţă, ori în Alianţă, ori vom rămâne fideli aceloraşi principii, dar de pe alte poziţii, evident în opoziţie. Premierul va stabili, în aceste condiţii, participarea noastră: Alianţa sau Opoziţia", a mai spus Boc.

Voiculescu îl presează pe primul-ministru

Conservatorii şi-au exprimat, ieri, nemulţumirea faţă de tergiversarea restructurării guvernului, indentificându-l ca principal vinovat pe Călin Popescu Tăriceanu. Ei i-au atras atenţia premierului că nehotărârea pe care o manifestă are "repercusiuni grave" asupra bunei funcţionări a instituţiilor statului. "În ciuda semnalelor venite atât de la forţele politice din ţară, inclusiv propriul partid, cât şi de la partenerii strategici internaţionali ai României, premierul amână fără nicio explicaţie ieşirea din blocajul politic fără precedent în care ne aflăm", susţine purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă. El nu a uitat să menţioneze faptul că Dan Voiculescu a luat notă de solicitarea conservatorilor din teritoriu de a nu valida în parlament un viitor Cabinet ce ar avea în componenţă reprezentanţi ai UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite