Războiul dintre Palate produce pierderi grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băsescu şi Tăriceanu au scăzut în ultimul an la capitolul "încredere", arată un sondaj INSOMAR Incertitudinea şi aşteptarea au dominat percepţia populaţiei asupra guvernării, în

Băsescu şi Tăriceanu au scăzut în ultimul an la capitolul "încredere", arată un sondaj INSOMAR

Incertitudinea şi aşteptarea au dominat percepţia populaţiei asupra guvernării, în intervalul noiembrie 2006 - februarie 2007, evidenţiază o cercetare sociologică a INSOMAR.

Scandalul bileţelelor, care a marcat oficializarea războiului dintre preşedinte şi premier, a eclipsat agenda de priorităţi a cetăţenilor şi a mediului economic. Ultimele două luni de conflict interinstituţional au slăbit credibilitatea Administraţiei Prezidenţiale, care a pierdut şapte procente - de la 54% în noiembrie 2006 la 47% în februarie 2007.

Guvernul, ţinta atacurilor

Activitatea membrilor guvernului a fost supusă criticilor venite din toate direcţiile - după cum subliniază şi autorii studiului INSOMAR - plasându-se în zona nesiguranţei şi a reuşitelor individuale.

Economia a fost "turată" de volumul încurajator al investiţiilor străine şi de populismul unor politici guvernamentale, în ton cu atmosfera de campanie electorală neîntreruptă.

Alocările de la buget au ţinut seama, mai degrabă, de logica algoritmului politic, iar protagoniştii luptei anticorupţie au suferit pierderi grele la capitolul imagine, pe fondul acuzaţiilor reciproce dintre înalţii demnitari.

Totuşi, asocierea mandatului actualei puteri cu momentul integrării europene salvează, potrivit sociologilor, ceva din capitalul de încredere de care au beneficiat liberalii şi democraţii la sfârşitul lui 2004.

Oricum, Alianţa D.A. pierde, faţă de ultimul Barometru INSOMAR, aproximativ cinci procente. La capitolul încredere în personalităţile politice, preşedintele Traian Băsescu rămâne lider, cu aproximativ 49%, deşi a pierdut opt procente de la ultimul barometru de opinie.

Şeful statului este urmat de Theodor Stolojan şi Gigi Becali, care se bucură de aceeaşi încredre - 34%. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, rămâne în afara "podiumului", dar creşte de la 27% la 31%.

Demisionarul Ungureanu, cel mai popular ministru

Sondajul INSOMAR arată că cel mai popular dintre miniştrii Cabinetului Tăriceanu rămâne Mihai Răzvan Ungureanu, care, recent, a demisionat de la conducerea Externelor. Activitatea lui Ungureanu este apreciată de 43% din cei intervievaţi, în timp ce ministrul de interne, Vasile Blaga, se bucură de încrederea a doar 36% din populaţie. Doar 5% din cei chestionaţi nu au auzit de Ungureanu, în timp ce 11% nu ştiu cine este Vasile Blaga. Pe locul trei al încrederii se află Anca Boagiu, iar Monica Macovei ocupă poziţia a patra. Potrivit datelor INSOMAR, Macovei era, până în iunie 2006, cel mai popular ministru, dar încrederea în ea a scăzut de la 43%, în martie 2006, la 30,4%, în prezent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite