Război politic pe cartela de vot a lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Deputaţii jurişti au decis, fără cvorum, să îl pedepsească pe liderul PSD, pe care îl acuză că un alt deputat a votat cu cartela sa. Ponta susţine că a lăsat cartela în bancă

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis să propună Biroului Permanent sancţionarea deputatului PSD Victor Ponta cu interzicerea participării la lucrările Camerei pe o perioadă de maximum 15 zile, pe motiv că un alt deputat a votat cu cartela sa la şedinţa din 21 iunie 2011. Decizia a fost luată în prezenţa a doar trei deputaţi din cei 23 din comisia juridică:  Daniel Buda (PDL), Gabriel Andronache (PDL) şi Gheorghe Gabor  (PNL).

Institutul de Politici Publice (IPP) a sesizat anul trecut faptul că un deputat a votat cu cartela electronică a lui Victor Ponta în timp ce acesta se afla la Cotroceni. IPP a solicitat Camerei Deputaţilor numele deputatului care a utilizat ilegal cartela lui Victor Ponta. Decizia comisiei juridice a venit la nouă luni după sesizare şi nu se referă la cel care a utilizat ilegal cartela, rămas neidentificat. Practic, Puterea încearcă o lovitură de imagine, în condiţiile în care interzicerea participării la lucrările Camerei nu are niciun efect, USL fiind în grevă parlamentară.

Victor Ponta şi-a lăsat cartela în Parlament. Cine a votat cu ea?

Preşedintele PSD, Victor Ponta, dezminte acuzaţiile aduse. „Eu nu am votat în timp ce eram la Cotroceni, totul este o mascaradă pusă la cale de PDL. Eu am votat, normal, în timpul şedinţei, după care am plecat din plen  la Cotroceni. Am lăsat cartela în bancă", a declarat Victor Ponta pentru ziarul
„Adevărul".

Fiecare deputat are o cartelă electronică  pe care o poate ţine în aparatul de vot sau o poate lua cu el când părăseşte Camera, dar nu are această obligaţie.  „Eu întotdeauna îmi las cartela la locul meu din bancă. În plus,  pot să vă spun că am verificat şi nu a fost niciun vot cu acea cartelă în timp ce eu eram la Cotroceni", susţine liderul PSD. Victor Ponta a adăugat că propunerea comisiei juridice este o replică a Puterii la propunerea sa de schimbare din funcţie a şefei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Semne de întrebare

„Eu, pe Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice, zootehnist de meserie,  nici nu mai pot să mă supăr că ţine şedinţe cu trei oameni din 23. Însă PDL a încercat în mod evident să dezgroape o sesizare de acum nouă luni care se referea la identificarea persoanei care ar fi votat cu cartela mea. Eu nu pot fi pedepsit pentru vot multiplu, pentru că eu nu am votat deloc", este varianta lui Ponta.

Pe de altă parte, în condiţiile în care IPP a semnalat că sistemul de vot a înregistrat cartela lui Victor Ponta,  afirmaţiile liderului PSD  ar putea ridica, indirect, un semn de întrebare în privinţa modului în care au procedat colegii săi din PSD în absenţa sa. Potrivit Regulamentului Camerei, liderul de grup poate sesiza existenţa unor defecţiuni la sistemul de vot. În acest caz, liderul grupului PSD, Mircea Duşa, trebuia, în mod normal să atragă atenţia dacă pe lista de vot apărea Victor Ponta, deşi el era absent.

Votul prin mijloace electronice se realizează prin conectarea unuia dintre contactele care reprezintă „vot pentru", „vot împotrivă" sau „abţinere". În cazul în care preşedintele de şedinţă, asistat de cei doi secretari, constată existenţa unor defecţiuni în conectarea circuitelor, acesta solicită plenului repetarea votului prin altă procedură. Sesizarea unor astfel de defecţiuni poate fi realizată şi de un lider de grup.

IPP: răzbunare politică

IPP afirmă că decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în legătură cu deputatul PSD Victor Ponta, luată marţi, a fost amânată, nejustificat, cu peste nouă luni, şi a fost luată în contextul unei dispute politice cunoscute între conducerea Camerei şi liderul PSD. „În decizia Comisiei juridice de ieri prezentată în presă nu regăsim nicio menţiune legată de identificarea, aşa cum am solicitat, a deputatului care a folosit cartela de vot a lui Victor Ponta", consideră IPP.

Roberta Anastase acoperă erorile din Camera Deputaţilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, susţine, însă, că există numeroşi deputaţi care şi-au făcut un obicei de a-şi da cartela cu împrumut colegilor.

Ea l-a dat ca exemplu pe Victor Ponta, care pe lângă absenţele extrem de numeroase pe care le are la şedinţele celor două Camere, şi-ar împrumuta cartela de vot altor colegi pentru a vota în locul său. „Există imagini cu Ponta la Cotroceni. Imaginile demonstrează că în locul dumnealui vota cineva. Tu laşi cartela colegului tău, e responsabilitatea ta", afirmă Roberta Anastase. În ciuda acestor afirmaţii făcute de Roberta Anastase, decizia Comisiei juridice ridică numeroase semne de întrebare. În primul rând, legat de faptul că subiectul a fost discutat abia după nouă luni, cu toate că sesizarea IPP a fost depusă în iunie anul trecut.

Neclarităţi juridice

Decizia de marţi a comisiei a venit după ce Victor Ponta anunţase că solicită schimbarea Robertei Anastase din fruntea Camerei Deputaţilor, pentru fraudarea votului la Legea pensiilor. În acel moment, Anastase a reamintit că ea a fost găsită nevinovată de către Parchet, dar dacă liderul PSD o acuză, se poate investiga şi cazul în care Victor Ponta era la Cotroceni, iar cartela sa vota în Parlament.

Mai mult, Comisia juridică nu a adus nicio dovadă concretă că Victor Ponta a înmânat personal cartela altui coleg. Regulamentul Camerei interzice folosirea cartelei unui deputat de către alt parlamentar, dar simpla lăsare a cartelei în aparat nu poate constitui infracţiune.

În plus, secretariatul general al Camerei Deputaţilor nu a răspuns IPP dacă l-a identificat pe deputatul care ar fi votat cu cartela lui Victor Ponta.  În plus, comisia a lucrat fără cvorum, invocând o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens, care însă se referea la lipsa cvorumului la audierea miniştrilor. Deputatul PNL Gheorghe Gabor a atenţionat că este o lipsă de cvorum în comisie pentru a lua o decizie, iar Daniel Buda a replicat că decizia Curţii Constituţionale a reglementat chestiunea legată de cvorumul la comisii.

Mai mult, sancţiunea propusă este uşor ridicolă, pentru că în perioada următoare Camera Deputaţilor este, practic, într-o minivacanţă. Deputaţii nu au săptămâna aceasta nicio şedinţă în plen şi lucrează doar în comisii, ceea ce este un echivalent pentru chiul. 

Indulgenţă faţă de votul multiplu

Decizia Comisiei juridice este cu atât mai stranie cu cât, anterior, aceeaşi comisie îi tratase cu indulgenţă pe opt deptutaţi care fuseseră filmaţi votând multiplu.
În acel caz, dovedit 100%, cei opt deputaţi au fost sancţionaţi cu interdicţia participării la plen timp de o zi, o pedeapsă de 15 ori mai mică comparativ cu cea  aplicată lui Ponta. Au avut interdicţie de a participa la lucrările Camerei trei PDL-işti, un PNL-ist şi patru PSD-işti pentru că au votat multiplu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite