Ratificarea în Bundestag cu clauză pe justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bundestagul a ratificat cu mare majoritate Tratatul de aderare a României la UE. Doar 12 voturi împotrivă şi o rezoluţie care cere Comisiei Europene aplicarea clauzelor de salvgardare pe

Bundestagul a ratificat cu mare majoritate Tratatul de aderare a României la UE. Doar 12 voturi împotrivă şi o rezoluţie care cere Comisiei Europene aplicarea clauzelor de salvgardare pe justiţie odată cu aderarea, dacă deficienţele la acest capitol nu vor fi rezolvate până la 1 ianuarie 2007. Surse guvernamentale de la Berlin au declarat că atitudinea ostilă a unor politicieni faţă de România este de fapt o proiecţie a nemulţumirii legate de aderarea Turciei la UE sau o metodă de a ţine promisiunile făcute electoratului în campanie privind oprirea extinderii UE. "Aplicarea clauzei sectoriale pe justiţie şi anticorupţie la 1 ianuarie este o măsură de protecţie a cetăţenilor germani, necesară", a declarat pentru Adevărul deputatul german creştin-social, Thomas Silberhorn. "Vom respecta însă calendarul de ratificare", a asigurat politicianul. CE a respins, deja, apelurile parlamentului german de aplicare a unor clauze de salvgardare împotriva României şi Bulgariei imediat după aderarea lor la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. Krisztina Nagy, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru extindere, Olli Rehn, a afirmat că cele două ţări de la cooperarea europeană în materie de justiţie este o greşeală şi că activarea de clauze trebuie să se bazeze pe lucruri concrete, nu pe decizii politice. Activarea clauzelor a provocat divergenţe şi la Berlin, între guvern şi parlament. Mai mulţi miniştri ai Cabinetului Merkel s-au declarat împotriva solicitării politicienilor conservatori (CDU/CSU) ca măsurile punitive asupra Bucureştiului să se aplice odată cu aderarea.
"Dacă este necesar, clauzele să fie aplicate după 1 ianuarie", a spus ministrul de externe, Frank-Walter Steinmeier. şi rezoluţia fracţiunilor din Bundestag, care va însoţi documentul de ratificare, era, ieri, vizibil mai "îngăduitoare" faţă de lacunele Bucureştiului şi Sofiei, cerând restricţii dacă România nu face progresele cerute de CE.
Prezent, ieri, la dezbaterea din Bundestag ministrul integrării, Anca Boagiu, crede că neaşteptata apariţie a cancelarului Merkel la discuţiile parlamentare este un semn de apreciere pentru România. Conservatorii germani sunt în continuare nemulţumiţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite