"Raportul Comisiei Tismăneanu va fi act oficial al statului român"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste.Băsescu a explicat de ce alegerea sa pentru postura de preşedinte al Comisiei s-a oprit asupra profesorului Vladimir Tismăneanu. Au contat în

prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste.
Băsescu a explicat de ce alegerea sa pentru postura de preşedinte al Comisiei s-a oprit asupra profesorului Vladimir Tismăneanu. Au contat în chip evident notorietatea universitarului româno-american şi statornicia preocupărilor sale pentru studiul epocii comuniste, dar şi faptul că statutul său de profesor la Universitatea din Maryland îl situează "într-o oarecare neutralitate faţă de eventuale pasiuni autohtone", după cum a spus preşedintele. şeful statului a mai adăugat că nu a fixat un termen pentru elaborarea Raportului, esenţial fiind doar ca documentul să fie riguros, coerent, fundamentat. Băsescu le-a cerut membrilor Comisiei să se ferească a-şi face capital public din această calitate, lăsând lui Vladimir Tismăneanu dreptul de a vorbi despre lucrările noului organism. Preşedintele a asigurat Comisia de sprijinul său pentru accesul la documentele necesare pentru elaborarea Raportului. "Nu va rămâne segment al vreunei arhive oricât ar fi ea de secretizată pe care doriţi să o accesaţi şi să nu puteţi să o accesaţi", a promis preşedintele. "Nu este limitat pentru şeful statului român accesul în documente ale statului", a explicat Traian Băsescu. Vladimir Tismăneanu i-a prezentat pe cei 20 de membri ai Comisiei prezidenţiale, a cărei componenţă a avut mână liberă să o stabilească. În alcătuirea acesteia intră oponenţi cunoscuţi ai regimului comunist, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Radu Filipescu, Mihnea Berindei, foşti deţinuţi politici, Constantin Ticu Dumitrescu, Alexandru Zub, istorici, politologi, reprezentanţi ai societăţii civile. Vladimir Tismăneanu a anunţat că pentru redactarea Raportului vor fi necesare cam 6 luni, deci finalizarea lui s-ar putea realiza până în noiembrie. Acest termen a fost ales pentru simbolistica sa, întrucât atunci se vor împlini şase decenii de la alegerile din 19 noiembrie 1946, când "s-a încheiat prima fază" a instaurării regimului comunist şi 50 de ani de la mişcările studenţeşti de solidaritate cu revoluţia ungară din 1956. Încheierea Raportului în noiembrie ar fi importantă, adaugă Tismăneanu, şi pentru că ar permite României să intre în UE cu fruntea sus, fără balastul necondamnării comunismului. Raportul va număra, probabil, 100 de pagini, dar va avea numeroase anexe ce vor înfăţişa biografii simptomatice de lideri politici comunişti şi de şefi ai fostei Securităţi.
Preşedintele Băsescu i-a uimit pe membrii Comisiei prezidenţiale, vorbind despre epoca celor peste 50 de ani de comunism. După calculele şefului statului, comunismul s-a prelungit câţiva ani după Revoluţie, ceea ce nu pare a fi o afirmaţie departe de adevăr.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite