Raport al Institului Ovidiu Şincai, condus de Adrian Năstase: USL are toate şansele să nu câştige alegerile parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase
Adrian Năstase

Institutul "Ovidiu Şincai" a elaborat un document potrivit căruia la alegerile din 2012, USL ar putea să nu obţină majoritatea parlamentară.

USL are toate şansele să nu obţină majoritatea mandatelor la viitoarele alegeri parlamentare dacă nu reuşeşte să se consolideze ca o alternativă la actual guvernare se afirmă în documentul intitulat "Perspective ale anului politic 2012 - Raport de analiză", elaborate de Institutul Ovidiu Şincai. Institutul îl are ca preşedinte al Consiliului Director pe Adrian Năstase, în timp ce Adrian Severin este director coordinator.

Autorii documentului iau în calcul două scenarii, cel optimist din punct de vedere economic şi cel pesimist.
În cazul scenariului optimist în 2012 este posibil să apară primele rezultate pozitive ale politicilor de austeritate promovate de Guvernul Boc. Concluzia unei asemenea variante este previzibilă:" În măsura în care executivul român, aflat sub supraveghere internaţională, dar şi sub presiunea unui şef de stat lipsit de emoţia alegerilor prezidenţiale, nu se va deda iarăşi în 2012 la practicarea „mitei electorale", un anumit sentiment al stabilităţii economice regăsite ar putea acţiona în favoarea sa. În astfel de împrejurări şansele electorale ale opoziţiei se pot reduce."

Cum pierde Opoziţia în criză

Paradoxal, însă, autorii materialului nu pariază pe victoria Opoziţiei nici în cazul unui scenariu economic pesimist. Pe de o parte, pe motiv că românii s-ar obişnui cu răul iar Opoziţia nu ar trebui să conteze pe explozia disperării românilor spre a o canaliza electoral în favoarea sa. Pe de altă parte, este posibil să în 2012 banii europeni vor sosi mai abundent în România.

Concluzia documentului este nemiloasă: "Aceasta înseamnă că USL are toate şansele să nu obţină majoritatea mandatelor la viitoarele alegeri parlamentare dacă nu reuşeşte să se consolideze ca o alternativă autentică, atrăgătoare şi credibilă la actualul regim Băsescu-PDL, din punctul de vedere al programului, personalităţilor şi ideologiei."
De asemenea, documentul atinge problema frământărilor din PSD, "un partid care suferă o schimbare de generaţie", şi PNL, "singurul partid stabil la această oră neexistând grupări vocale care să-l conteste pe Crin Antonescu", dar care nu se ridică la nivelul calibrului PSD, în lipsa unei baze atât de consolidate ca cea a social-democraţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite