Radu Mazăre contestă strategia lui Ponta pentru moţiunea de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile duse cu parlamentarii Puterii pentru susţinerea anunţatei moţiuni de cenzură bat pasul pe loc. Social-democraţii se arată sceptici că vor reuşi să obţină, în urma tratativelor, suficiente voturi pentru ca Guvernul să cadă.

Pentru ca anunţata moţiunea de cenzură să nu aibă aceeaşi soartă cu precedenta, preşedintele PSD Victor Ponta i-a însărcinat pe liderii din teritoriu să racoleze parlamentari ai Puterii care să voteze împotriva Guvernului Boc.

Mai citiţi şi:

Radu Mazăre a câştigat procesul cu Agenţia Naţională de Integritate

Surse din partid afirmă însă că social-democraţii riscă să nu mai obţină acelaşi număr de voturi favorabile moţiunii, ca la precedentul demers îndreptat împotriva Puterii. “S-ar putea ca voturile care le vor lipsi ca să dea jos Guvernul să nu mai fie doar opt, ca data trecută, ci mult mai multe. Nu prea mai are cine să negocieze prin partid”, au declarat sursele citate făcând referire la faptul că Viorel Hrebenciuc, cel mai abil negociator al PSD, a decis să nu se mai implice în tratativele cu parlamentarii Puterii. 

Mazăre: “Nu negociez cu jitiile trădătoare”


Unii lideri locali ai PSD nu sunt de acord cu recomandarea venită de la centru de a negocia voturile pentru moţiune cu aleşii Puterii. “Nu cred că există o astfel de recomandare. Dacă există, atunci e proastă. Nu negociez cu jitiile trădătoare”, a declarat pentru “Adevărul” liderul PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre. “Să negociezi cu parlamentarii Puterii mi se pare un lucru absurd”, a spus şi liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Unii şefi de organizaţii ale PSD nu se prea grăbesc să demareze tratativele cu adversarii politici, iar alţii nu cred că discuţiile vor avea vreun rezultat.
“Sunt doi parlamentari de la Putere la noi în judeţ….nu i-am abordat direct. Dar sunt oarecare şanse să fie de partea noastră”, a declarat fără convingere liderul PSD Ialomiţa, Silvian Ciupercă. El s-a fălit însă cu campania de strângere de semnături în favoarea moţiunii, derulată în organizaţie. “Să ştiţi că am personalizat listele de semnături în sensul că am pus numele celor doi parlamentari pe ele”, a explicat, încântat, Ciupercă.

Nici la Buzău aleşii PDL n-au fost “atacaţi” de social-democraţi. “Până acum am trecut la strângerea de semnături pentru moţiune. Rămâne să discutăm şi cu parlamentarii Puterii”, a declarat pentru “Adevărul” liderul interimar al filialei, primarul Buzăului Constantin Boşcodeală.
La PSD Dolj, aceeaşi situaţie. Şeful organizaţiei, Ion Prioteasa, a precizat că parlamentarii Puterii din acest judeţ nu au fost, deocamdată, abordaţi. “O să stăm de vorbă dar nu cred că în urma negocierilor vor apărea lucruri spectaculoase pentru că aici la noi este un bastion al Puterii”, şi-a exprimat el rezerva. În schimb, în filială este în toi acţiunea de strângere de semnături, “eforturile fiind concentrate în colegiile câştigate de Putere”, după cum a menţionat Prioteasa.

Lobby pe lângă UDMR


În Harghita, negocierile social-democraţilor cu reprezentanţii Puterii par să aibă şanse minime. “La noi e foarte dificil pentru că avem doar parlamentari UDMR. Trebuie să le convingem liderii pentru că ei execută ce spun liderii, aşa că….”, a explicat şeful filialei, deputatul Mircea Duşa. Tratative complicate se prefigurează şi la PSD Arad, unde “parlamentarii Puterii sunt ţinuţi în frâu de gruparea Falcă-Seculici, după cum a afirmat preşedintele interimar al organizaţiei, Marius Lazăr. “Sunt însă una-două verigi slabe asupra cărora ne vom concentra”, a adăugat Lazăr, care a menţionat că negocierile au fost demarate deja.

Există însă şi filiale de unde PSD ar putea obţine câteva voturi sigure ale Puterii în favoarea moţiunii de cenzură. Liderul organizaţiei, Cătălin Nechifor, mizează pe două voturi, care ar putea veni de la deputatul neafiliat Mircea Irimescu şi de la cel al minorităţii italiene, Mircea Grosaru. “Noi sperăm să obţinem trei voturi în plus faţă de cele ale parlamentarilor noştri aleşi în judeţ. Cu democrat-liberalii merge însă mai greu pentru că sunt mai subordonaţi politic”, a menţionat Nechifor. Negocierile par fructuoase şi la PSD Călăraşi. Liderul organizaţiei, deputatul Oana Niculescu-Mizil, speră că va reuşi să-l atragă în PSD pe deputatul democrat-liberal Stelian Fuia. “Există o deschidere reală şi din partea senatorului UNPR Vasile Nedelcu. Oricum, noi am făcut o campanie puternică pentru moţiune, am umplut judeţul cu afişele parlamentarilor care au votat împotrivă data trecută”, a spus Oana Mizil.

La PSD Cluj, social-democraţii iau în calcul voturile a doi deputaţi. Potrivit senatorului PSD de Cluj Alexandru Cordoş, un vot ar putea veni de la democrat-liberalul Mircea Giurgiu, iar celălat vot de la independentul Vasile Soporan. Conducerea PSD Cluj va avea în curând o discuţie oficială cu parlamentarii Puterii, cărora le va trimite o scrisoare deschisă în care îi vor îndemna să susţină moţiunea.    


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite