Radu Timofte, un specialist al declaraţiilor fără acoperire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

lui Cătălin Harnagea, cu sprijinul american al brigăzii Delta şi cel britanic al SAS, a fost creată o brigadă de elită românească pentru intervenţii speciale. Soarta acestei brigăzi a fost



lui Cătălin Harnagea, cu sprijinul american al brigăzii Delta şi cel britanic al SAS, a fost creată o brigadă de elită românească pentru intervenţii speciale. Soarta acestei brigăzi a fost una tragică până în acest moment. Timofte i-a acuzat pe membrii acesteia că ar fi, de fapt, killeri. Ca atare, după ce Gheorghe Fulga a ajuns în fruntea SIE, brigada Delta românească a luat drumul exilului, membrii ei fiind trimişi să păzească Ambasada României la Bagdad. Acolo, ei au contribuit la operaţiunea de salvare a celor trei jurnalişti români.

Promisiuni degeaba
Directorul SRI, Radu Timofte, promitea, la instalarea sa, că va face lumină în afacerea "Solventul" şi în cazul "Jimbolia".
El afirma că nu poate rămâne indiferent la acuzaţiile de contrabandă cu petrol pe care fostul preşedinte Emil Constantinescu le-a adus administraţiei Iliescu din perioada 1996.

Gafe celebre
Comandouri maghiare
În ianuarie 1995, senatorul Radu Timofte lansa ideea conform căreia comandouri maghiare ar acţiona pentru "ocuparea primăriilor transilvane", citându-l pe Gheorghe Funar, cerând întrunirea CSAT.

Condamnare la CEDO
De numele lui Timofte se leagă şi o condamnare a României la Curtea Internaţională a Drepturilor Omului, la Strasbourg. România a fost condamnată, în septembrie 1999, pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare, în cazul fostului director al săptămânalului "Cronica Romaşcană". Văduva lui Ionel Dalban a obţinut 20.000 de franci francezi (3.050 euro) cu titlul de reparaţii morale. Ionel Dalban, jurnalist şi director al săptămânalului local "Cronica Romaşcană", a fost condamnat, în 24 iunie 1994, de Judecătoria Roman, sub acuzaţia de defăimare, la trei luni de închisoare cu suspendare, plata a 300.000 lei daune şi interzicerea exercitării profesiei pentru o perioadă nedeterminată. El publicase două articole referitoare la neregulile financiare comise de directorul fostului IAS Roman, Fastrom SA Roman. Radu Timofte era acuzat că a încasat indemnizaţii de sute de mii de lei fără să sesizeze neregulile financiare de la societate. În plus, Timofte a primit în folosinţă, din partea societăţii, un autoturism Dacia break, pentru a-l duce şi a-l aduce de la aeroport.

Conturi fără bani în Elveţia
Timofte l-a acuzat şi pe fostul consilier prezidenţial al preşedintelui Constantinescu, Dorin Marian, că şi-ar fi făcut conturi în Elveţia prin intermediul unei fundaţii. Acţionat în judecată de către Marian, Timofte a afirmat că sursa sa de informaţii în acest caz a fost un ziarist sucevean şi şi-a exprimat mirarea că este chemat să răspundă în justiţie pentru nişte informaţii preluate din presă.

Furturi nedovedite
Senatorul Radu Timofte l-a acuzat, într-o interpelare parlamentară, în 1997, pe Bogdan Teodorescu, secretar de stat al Departamentului Informaţiilor Publice, de furtul sumei de 200.000 dolari din bugetul Departamentului de Informaţii Publice (DIP) al guvernului.

Arabi pe litoral
Pe când era preşedinte al Comisiei de apărare din Senat, Radu Timofte mai spunea că Jamal Al Atm a fost în România, pe litoralul Mării Negre, în data de 29 iulie, deşi oficial era dat în urmărire pentru implicare în afacerea "ţigareta". Timofte, care a refuzat să precizeze sursa acestei informaţii, a spus că Jamal intenţiona să aranjeze ca Marian Chiaţă, patronul discotecii "Black & White", implicat şi el în afacerea "ţigareta", să fugă din România cu un vapor.

Scandalul KGB, nelămurit nici până astăzi
Fostul deputat PNL şi membru în Comisia de apărare a Camerei, George şerban, afirma că Radu Timofte se afla, înainte de 1989, în atenţia unei subunităţi operative de contraspionaj a Securităţii, specializată în lupta anti-KGB, din cauza legăturilor acestuia "cu trei cetăţeni" din oraşul Roman, aflaţi de asemenea sub investigare. La acea vreme, Timofte l-a acuzat pe şerban că face "jocul" unor cadre SIE. Iniţial l-a dat în judecată, dar apoi a renunţat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite