Radicalii maghiari au primit buletin politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR are, de ieri, un concurent puternic: Partidul Civic Maghiar Radicalii maghiari grupaţi în jurul primarului Odorheiului Secuiesc, Szasz Jeno, au reuşit să primească din partea

UDMR are, de ieri, un concurent puternic: Partidul Civic Maghiar

Radicalii maghiari grupaţi în jurul primarului Odorheiului Secuiesc, Szasz Jeno, au reuşit să primească din partea Tribunalului Bucureşti avizul de înregistrare a Partidului Civic Maghiar (PCM). O eventuală atragere a episcopului Laszlo Tokes în această ecuaţie ar aduce noilor actori politici un efect nesperat: o bună parte din udemeriştii radicali, simpatizanţi ai ideii de autonomie, ar putea părăsi Uniunea pentru a se alătura acestui partid.

"După 17 ani, am reuşit să asigurăm cadrul juridic şi instituţional, capacitatea de alegere pentru comunitatea maghiară. Vom participa la alegerile locale cu culorile proprii", ne-a declarat, jubilând, Szasz Jeno, lider interimar al PCM. Potrivit acestuia, discursul electoral al noii formaţiuni se va axa atât pe necesitatea autonomiei, cât şi pe aspectele sociale şi economice existente la nivel local.

"După principiul dacă îţi merge bine ţie, îmi va merge şi mie, noi vrem să devenim un partid modern, european, care să nu caute să răspundă numai problemelor comunităţii maghiare, ci şi problemelor generale ale ţării, indiferent de etnie", a mai arătat Szasz.

Noul partid speră să poată conta pe contribuţia episcopului Laszlo Tokes în timpul campaniei pentru locale.

"Avem relaţii strânse cu Laszlo Tokes"

"Suntem în relaţii omeneşti şi politice foarte strânse. Suntem recunoscători faţă de prestaţia dânsului şi dorim să avem permanent relaţii bune de conlucrare", a mai spus liderul PCM. În prezent, în Transilvania există 12 organizaţii teritoriale ale PCM, urmând a fi înfiinţate noi filiale în zonele în care trăiesc maghiari. În ceea ce priveşte o eventuală colaborare cu UDMR, aceasta nu este văzută decât în prisma viitoarelor alegeri parlamentare.

"E o alternativă, dar nu e singura soluţie. Depinde de regulile care vor fi în momentul respectiv. Dacă se va modifica legea alegerilor. Dacă, de exemplu, se va introduce uninominalul, fiecare are dreptul să aibă şansa lui", a mai spus Szasz Jeno.

Simpatizanţii din UDMR, atraşi de PCM

Apariţia noului partid a fost aşteptată cu mare interes de unii membri marcanţi ai UDMR. Potrivit unor surse din ambele tabere, unii parlamentari, dar şi primari ai Uniunii, cunoscuţi ca simpatizanţi ai ideii de autonomie teritorială, cochetează cu ideea părăsirii rândurilor Uniunii şi înregimentării în PCM.

Printre numele vehiculate se numără deputatul Toro Tibor, senatorul Sogor Csaba şi edilul municipiului Miercurea-Ciuc, Robert Raduly.

"Am o relaţie de colaborare bună cu organizaţia UDMR Timiş şi tensionată cu conducerea centrală, care prin Consiliul Reprezentanţilor de sâmbătă mi-a retras sprijinul politic, fapt fără precedent în istoria Uniunii. Asta nu înseamnă că voi părăsi imediat UDMR. Am un mandat pe care vreau să-l duc la bun sfârşit, vreau să văd ce înseamnă în fapt retragerea sprijinului politic, nu cunosc încă statutul şi programul PCM", a explicat Toro Tibor.
Deputatul a precizat însă că, în cazul în care PCM "va deveni un partid Tokes - în sensul valoric al cuvântului", el şi "alţi colegi care privesc cu simpatie apariţia acestui partid" ar putea face pasul decisiv.

Marko Bela: "N-a trecut alegere să nu avem competiţie cu cineva"

Liderul UDMR, Marko Bela, a minimalizat efectele apariţiei noului partid. El a reamintit că nu este prima oară când Uniunea a avut de-a face cu un concurent politic, în anii "90 înfiinţându-se Partidul Independent Maghiar, cunoscut mai târziu sub titulatura Partidul Liber Democrat Maghiar.

"N-a trecut alegere să nu avem competiţie cu cineva şi să nu avem un partid maghiar sau o grupare care ne-a concurat", a subliniat Marko. Liderul UDMR a apreciat că va fi "greu" să colaboreze cu Partidul Civic Maghiar, în condiţiile în care formaţiunea s-a constituit ca o alternativă la UDMR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite